Migrante ne možemo zaustaviti bez štitova i oklopa

Vedrana Kulaga Simić
Migrante ne možemo zaustaviti bez štitova i oklopa

SARAJEVO - Pripadnici Granične policije su od početka migrantske krize prvi na udaru ilegalnih izbjeglica u njihovom nastojanju da se preko teritorije BiH domognu Evropske unije, zbog čega traže da budu opremljeni kvalitetnijom zaštitnom opremom.

Zahtjevi rukovodstva Granične policije BiH su sabrani u srednjoročnom planu rada od 2021. do 2023. godine koji je potpisao direktor Zoran Galić.

Ključna obaveza jeste zaštita granice i pograničnog pojasa, a velike probleme u radu stvaraju im loša infrastruktura, zastarjela oprema i snažan migrantski talas koji ne jenjava.

Granične provjere izvršavaju se na 83 granična prelaza, a od 2018. godine bilježi se nagli porast statističkih podataka u vezi sa nezakonitim migracijama. Pojačana kontrola granica na aktuelnim rutama dovela je do povećanja nezakonitih migracija.

Najveći broj nezakonitih prelazaka granice na ulazu u BiH zabilježen je na istočnoj granici u zoni Trebinja, Zvornika i Višegrada, a nezakonitih prelazaka na izlazu u području Velike Kladuše i Izačića.

I u narednom periodu biće, kako ističe Galić, neophodno nastaviti sa vanrednim angažovanjem policijskih službenika, te ojačati saradnju sa institucijama i agencijama u smislu pružanja podrške graničarima.

BiH se, kako je istaknuto u dokumentu, nalazi na južnom kraku “balkanske rute”, zbog čega je interesantna organizovanim kriminalnim grupama koje se bave prekograničnim kriminalom. Najviše ima slučajeva krijumčarenja ljudi, narkotika, akcizne robe i oružja, a ponovo je podvučeno da je oprema na granici tek ona osnovna te da većina graničnih prelaza nije izgrađena i opremljena u skladu sa odredbama Pravilnika o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prelaza.

Galić je istakao i da su karakteristike nezakonitih migracija preko teritorije BiH takve da je najveći broj nezakonitih prelazaka otkriven na području između graničnih prelaza. U takvim okolnostima obnavljanje postojeće i nabavka nove specijalističke opreme za nadzor granice se nameće kao imperativ, posebno ako se ima u vidu da se na taj način u određenoj mjeri prevazilazi problem kadrovske nepopunjenosti Granične policije.

Na spisku potrepština su im termovizijske kamere, dvogledi za dnevno i noćno osmatranje, senzori, bespilotne letjelice, dnevno-noćne kamere za nadzor granice sa kućištem za spoljašnju montažu.

- Evidentirani pokušaji masovnog prelaska državne granice na području Bihaća i Velike Kladuše od strane migranata ukazali su na postojanje potrebe za nabavkom zaštitne opreme - kaciga sa vizirom, zaštitnih oklopa, štitova za naše službenike kako bi samostalno ili u saradnji sa drugim nadležnim policijskim agencijama bili u stanju da na adekvatan način odgovore na izazove ove vrste - naveo je Galić.

Poboljšanje fiksnog i prenosivog tehničkog nadzornog sistema kopnene granice između prelaza koji su posebno ugroženi sa aspekta ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi bi, kako se navodi u planovima do 2023. godine, omogućilo uspješnije otkrivanje pokušaja nezakonitog prelaska granice.

Nema dijelova

U vrhu prioriteta Granične policije BiH je i obnavljanje informatičke opreme, povećanje kapaciteta i bezbjednosti informacionog sistema.

- Zbog dotrajalosti postojeće informatičke opreme potrebno je ulagati znatna sredstva za njeno održavanje, a u mnogim slučajevima je nemoguće nabaviti rezervne dijelove. Ograničenje za upotrebu su i noviji operativni sistemi i softveri koji se ne mogu izvršavati na starijim radnim stanicama - piše u planu rada te institucije do 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana