Mektić: Vučjak definitivno zatvoren

Srna
Mektić: Vučjak definitivno zatvoren

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas da je izmještanjem migranata u prihvatne centre u Ušivku i Blažuju definitivno zatvoren neuslovni kamp Vučjak kod Bihaća.

Mektić je istakao da je u prihvatnom centru Ušivak juče smješteno 350 migranata sa Vučjaka, a da je u Blažuju noćas smješteno njih 300.

"U posljednje vrijeme na Vučjaku se nalazilo oko 350 migranata i za njih smo stvorili dodatne kapacitete u Ušivku. Oni su juče trebali da budu prevezeni u sedam autobusa", rekao je Mektić na konferenciji za novinare.

On je dodao da je, od početka akcije, sa Plješivice i iz pravca grada stigao veliki broj migranata u Vučjak, zbog čega je odlučeno da oni budu smješteni u bivšu kasarnu u Blažuju.

Mektić je istakao da su za migrante smještene u Blažuju obezbijeđeni ležaji, vreće za spavanje, deke, hrana, čaj, iako je riječ o kratkom roku od donošenja odluke da oni tu budu smješteni.

"Vučjak je ispražnjen i komunalne službe čiste i saniraju teren", dodao je Mektić, konstatujući da ovaj problem više ne postoji.

Mektić i šef Misije Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ u BiH Piter van der Overart zahvalili su lokalnim vlastima i organizacijama koje su pomogle rješavanje problema divljeg kampa na Vučjaku.

Overart je istakao da su svi migranti koji su prebačeni sa Vučjaka to uradili na dobrovoljnoj bazi.

On je konstatovao da kasarna u Blažuju nije još u potpunosti gotova kao prijemni centar, ali da će to biti za nekoliko sedmica.

"Ako poredite Blažuj i Vučjak, to su dan i noć", naglasio je Overart.

Prema njegovim riječima, smještanje migranata sa Vučjaka u Ušivak privremeno je rješenje i čim kasarna u Blažuju bude osposobljena, oni će biti prebačeni tamo.

Overart je izrazio uvjerenje da će migranti koji su tokom prošlog dana izmješteni sa Vučjaka zimovati u prihvatnim centrima kod Sarajeva, a da će sa poboljšanjem vremena krenuti ka Unsko-sanskom kantonu i granici sa EU.

On je izrazio nadu da će do tada biti stvoreni uslovi da se ne ponovi situacija sa Vučjakom.

"Imali smo novac EU, on je oduvijek bio tu, ali se bez saradnje ne može implementirati", poručio je Van der Overart.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Mektić je rekao da će dvojica nigerijskih studenata koji su pod prijetnjom sile bili natjerani da iz Hrvatske pređu u BiH biti vraćeni u svoju zemlju.

"Oni su pristali da uđu u program dobrovoljnog povratka", rekao je Mektić i dodao da neće biti pokretana procedura njihove readmisije u Hrvatsku jer su oni izrazili bojazan za sopstvene živote ukoliko budu tamo vraćeni.

"Nema potrebe da ih dovodimo u takvu situaciju i oni žele dobrovoljno da se vrate u Nigeriju", zaključio je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana