Mektić traži da izmjene izbornog zakona idu po redovnoj proceduri

Srna
Mektić traži da izmjene izbornog zakona idu po redovnoj proceduri

SARAJEVO - U nastavku rasprave o hitnoj proceduri za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dragan Mektić zatražio je da ovaj zakon ide u redovnu proceduru jer Srbi nisu konstitutivni u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

"Na sastanku u Banjaluci prije nekoliko dana zauzet je stav da se ide u redovnu proceduru kako bi se omogućilo Srbima u Mostaru da imaju svoju listu. Ovako će morati biti na listama SDA i HDZ-a", rekao je Mektić.

Nakon Mektićeve diskusije, šef Kluba DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić zatražio je polučasovnu pauzu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović predložio je da tokom pauze klubovi poslanika održe sjednice komisija.

Zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH podnijeli su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

U prijedlogu je sadržano sprovođenje presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendovani izbori u Mostaru.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika iz šest izbornih jedinica na način da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana