Mektić odlučuje između Stanića i Ćuluma

Darko Momić
Mektić odlučuje između Stanića i Ćuluma

Sarajevo - Aktuelni direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić dobiće najviše ocjene od članova Nezavisnog odbora Parlamenta BiH i biće najbolje rangiran među četiri kandidata za direktora, bez obzira na to što je MUP poslao zvaničnu informaciju odboru da je Stanić u februaru ove godine ispunio uslove za penziju, otkriva “Glas Srpske”.

Prema tvrdnjama našeg izvora bliskog Nezavisnom odboru, članovi ovog parlamentarnog tijela koje sprovodi kompletnu konkursnu proceduru i rang-listu uspješnih kandidata šalje ministru bezbjednosti BiH staviće napomenu da ih je MUP RS informisao da je Stanić ispunio uslove za penziju, ali će on biti najbolje rangirani kandidat ispred direktora Policije RS Darka Ćuluma. Naš izvor tvrdi da je to jasno iz diskusija članova odbora sa ranijih sjednica, ali dodaje da još nije jasno da li će preostala dva kandidata Goran Zubac i Žarko Laketa uopšte biti na listi uspješnih kandidata.

- Članovi devetočlanog odbora svakom kandidatu mogu da daju od nula do stotinu bodova, a da bi kandidati bili na rang-listi uspješnih moraju da osvoje najmanje 50 odsto od ukupnog broja bodova, znači najmanje 450 bodova. Ukoliko ne osvoje, ne idu na rang-listu uspješnih, a iz ponašanja bošnjačkih članova odbora može se naslutiti da Zupcu i Laketi sigurno neće dati visoke ocjene, tako da je pitanje da li će njih dvojica osvojiti po 450 bodova. To praktično znači da bi Mektić mogao dobiti rang-listu samo sa imenima Perice Stanića i Darka Ćuluma - objašnjava naš izvor.

Kada je riječ o uslovima za penziju, on dodaje da Nezavisni odbor ne odlučuje da li neko treba da bude penzionisan i da to što je neko ispunio uslove za penziju nije eliminatorni uslov kada je riječ o proceduri pred odborom.

- Odbor će uz rang-listu koju šalje ministru bezbjednosti navesti da su kandidati dostavili svu traženu dokumentaciju u skladu sa konkursom, pri čemu odbor nema službenu obavezu da utvrđuje da li je neko ispunio uslove za penziju, jer je to posao poslodavaca - objašnjava naš izvor.

On precizira da je odbor upravo zbog anonimne prijave u kojoj se navodi da su neki kandidati ispunili uslove za penziju prekinuo nedavnu sjednicu i od nadležnih institucija tražio da im do 1. novembra dostave zvanične informacije o tome.

- Nezavisni odbor ima sjednicu 4. novembra i poslije te sjednice će rang-listu uspješnih kandidata dostaviti ministru bezbjednosti Draganu Mektiću, a šta će dalje on raditi, koga će predložiti za direktora i šta će i kada će Savjet ministara odlučivati o tome, to apsolutno nije stvar odbora - kategoričan je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Mektić će sasvim sigurno ponovo predložiti Stanića za direktora, ali je veliko pitanje da li će Savjet ministara odlučivati o njegovom prijedlogu i mnogo realnije je da će odužiti sa imenovanjem ili će čak konkurs biti poništen.

Perica Stanić i Darko Ćulum juče nisu odgovarali na naše pozive, a niko od članova Nezavisnog odbora nije želio da govori o predstojećoj sjednici i rezultatima konkursa za direktora SIPA.

Zamjenik direktora

Aktuelnom direktoru SIPA Perici Staniću mandat ističe 5. novembra i u roku od mjesec dana poslije toga mora da se vrati u MUP, iz kojeg je otišao na čelo SIPA ili da traži od MUP-a da mu produži rješenje o eksternom premještaju.

- MUP RS je bio obavezan da mu izda to rješenje prije četiri godine, kada je imenovan za direktora, ali sada to ne mora da uradi. Ukoliko ne dobije to rješenje MUP-a RS, Stanića će na čelu SIPA zamijeniti njegov zamjenik Đuro Knežević. Pošto je Knežević predstavnik hrvatskog naroda, moguće je da zbog tog scenarija hrvatski ministri u Savjetu ministara neće podržati njegov ponovni izbor - objašnjava naš izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana