Međureligijsko vijeće: Imam će biti kažnjen, zatraženo da se izvini

Srna
Međureligijsko vijeće: Imam će biti kažnjen, zatraženo da se izvini

SARAJEVO - Međureligijsko vijeće u BiH osudilo je neprihvatljiv govor usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih vjernika kojim je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić SPC pripisao sektaštvo, a Svetom Savi fašizam.

Vijeće je povodom medijskih navoda o ovom incidentu zatražilo informaciju od Rijaseta Islamske zajednice, koji je po prijemu informacije izdao nalog Muftiji bihaćkom da od imama uzme izjavu i pokrene disciplinski postupak.

Kako je navedeno u objavi Vijeća na društvenim mrežama, od imama Mahića je zatraženo da se na sutrašnjoj hutbi izvini svojim džematlijama i svima koje je njegov nastup uvrijedio, te da će sprovedenim disciplinskim postupkom Mahić biti primjerno sankcionisan.

-Međureligijsko vijeće u BiH uvijek će biti spremno osuditi vrijeđanje i napade na vjerske objekte, vjerske zajednice i vjernike - navedeno je u objavi.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amir Mahić tokom vjerske službe u Kozarcu Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana