Medicinarima u Bolnici “Srbija” iskustva kolega presudna: Ne smijemo ponoviti greške iz Italije i Španije

Milijana Latinović
Medicinarima u Bolnici “Srbija” iskustva kolega presudna: Ne smijemo ponoviti greške iz Italije i Španije

ISTOČNO SARAJEVO - Iskustva kolega iz Srbije, Italije i Kine glavne su nam smjernice u pripremama za borbu protiv virusa korona o kojem znamo veoma malo, a kako nas ne bi zadesio italijanski i španski scenario, greške u koracima ne smije biti.

Istakli su to ljekari Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu koji za 27 dana, koliko traje borba protiv virusa korona u Srpskoj, nisu imali nijednog pozitivnog pacijenta. Iako pošast zvana “kovid 19” još nije zakucala na njihova vrata, pune ruke posla imaju dva infektologa i ostali zaposleni na Odjeljenju infektologije. Do sada su pregledali nekoliko desetina pacijenata iz sarajevsko-romanijske regije koji su imali pozitivnu epidemiološku anamnezu ili kontakt sa osobama pozitivnim na virus.

- Situacija se mijenja iz časa u čas. Čekamo rezultate briseva koje smo poslali u Institut za javno zdravstvo u Banjaluku i nadamo se da pozitivnih neće biti. Do sada smo testirali uglavnom sugrađane koji su doputovali iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, omladince koji su stigli iz Italije i mladića koji se vratio sa školovanja iz Amerike - rekla je za “Glas Srpske” specijalista infektologije u Bolnici “Srbija” Ljiljana Salata naglasivši da za sada sve drže pod kontrolom.

Ona je istakla da od ljekara iz Srbije i regiona, sa kojima su stalno u kontaktu, dobijaju smjernice te da uče iz njihovih iskustava.

- O virusu znamo veoma malo. Konkretnu terapiju za liječenje oboljelih nemamo. Koristi se simptomatska terapija, a kako će se taj lijek pokazati, zavisi od pacijenta do pacijenta - rekla je Salata.

Dodala je da se u ovoj velikoj borbi ljekari oslanjaju jedni na druge i daju sve od sebe da poštujući Hipokratovu zakletvu rade najbolje što mogu.

- Ne smijemo zaboraviti kolege mikrobiologe, jer bez njih nema rezultata testova, oni su veoma značajna karika - poručila je Salata.

Kao i svi drugi širom Srpske koji ovih dana u bijelim mantilima stoje na braniku odbrane od virusa, i ljekari u “Srbiji” su pod velikim stresom jer neprestano brinu za pacijenta kojeg pregledaju i uzimaju mu bris, za sebe jer ako se zaraze, oboljele neće imati ko da liječi, a onda i za svoje porodice, jer svaki odlazak kući prati strah da najmilijima ne donesu “kovid 19”. Koncentracija u poslu, a posebno prilikom oblačenja zaštitne opreme za njih je presudna.

- Zaštitna oprema podrazumijeva skafander, kaljače, zaštitnu masku, vizir ili naočare i dupli par rukavica i postoji poseban protokol kako se oblači. Koliko je sve to ozbiljno, potvrđuje činjenica da se nikada niko od nas ne oblači sam te da proces traje oko 20 minuta - istakla je Salata i pojasnila da kolege međusobno vode računa da, dok se oblače, ne naprave grešku u koracima koja bi mogla biti kobna za njihovo zdravlje. U zaštitnoj opremi, dodaje Salata, provede i nekoliko sati dnevno, a skinuti sve to sa sebe, kaže, prava je umjetnost.

- Ako preskočite samo jedan korak, u problemu ste - kazala je ona.

Za zaposlene na ovom odjeljenju vršilac dužnosti direktora Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija ima samo riječi hvale. S ponosom ističe da ljekari i medicinsko osoblje odlično rade svoj posao uprkos pritisku jer je borba s nepoznatim virusom neizvjesna.

- Imamo samo dva infektologa. To je za sada dovoljno, a u pripravnosti su i ljekari sa drugih odjeljenja. Adaptirali smo staro odjeljenje pulmologije i prilagodili za prijem pacijenata kojima zatreba bolničko liječenje. Na toj lokaciji imamo 45 kreveta. Na raspolaganju imamo pet respiratora - rekao je Šešlija dodavši da trenutno imaju dovoljno zaštitne opreme, ali da će im pomoć biti potrebna ako situacija bude teža.

Penzioneri

Nebojša Šešlija kaže da su im se penzionisane kolege ljekari stavili na raspolaganje i dali do znanja da mogu računati na njih.

- Za sada nema potrebe da ih angažujemo, ali ohrabruje činjenica da znamo da se imamo na koga osloniti ako bude potrebno - rekao je Šešlija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana