Mazalica: Mnogi su loši potezi opozicije po Srpsku u zajedničkim institucijama BiH

Srna
Mazalica: Mnogi su loši potezi opozicije po Srpsku u zajedničkim institucijama BiH

BANjALUKA - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je Srni da su poznati mnogi potezi i primjeri lošeg djelovanja po Srpsku od opozicionih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

Mazalica je povodom razgovora opozicije iz Republike Srpske, koja želi vlast na nivou BiH, sa strankama iz Federacije BiH, podsjetio na izmjene poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine koje se odnose na rad komisija.

"Omogućili su da je za rad komisija u Parlamentarnoj skupštini dovoljan najmanji broj poslanika. Ukinuli su mehanizam kojim se prije Savjeta ministara mogla braniti Republika Srpska, a prema kojem su se uvažavale i uključivale u imenovanje Savjeta ministara pobjedničke stranke iz Srpske", naglasio je Mazalica.

On kaže da zbog ovakvih i mnogih drugih odluka koje je u posljednje tri godine donosila koalicija SDS-PDP-SDA Savjet ministara nikada nije efikasno proradio.

Mazalica je podsjetio i na pokušaj donošenja štetnog mehanizma koordinacije gdje je većina, koja se donosi konsenzusom od broja prisutnih, a ne od ukupnog broja članova, ali je to, kako je rekao, promijenjeno intervencijom Željke Cvijanović i Milorada Dodika.

"Takođe, u kreiranju projekata koje finansira EU izostali su ključni projekti iz Srpske, dok su u komisijama izostavljani srpski predstavnici i to je omogućeno izmjenama statuta koje je donio Mirko Šarović", naveo je Mazalica.

Na ovaj način je, kako kaže, usaglašeno da se kod najvažnijih odluka mogu zaobići zamjenici, što ugrožava srpske interese kada je direktor Bošnjak i takvih je primjera na hiljade.

Mazalica je dodao i da je Mladen Ivanić glasao za spoljno-političku strategiju BiH, kao i da se BiH trebala pridružiti spoljnoj politici EU iako nije postala njen član.

"I to se sad navodi kao argument kod pridruživanja izjavama kojima se uvode restriktivne mjere Ruskoj Federaciji", rekao je Mazalica.

On je zaključio da je, svojim ponašanjem na nivou BiH, opozicija "zaslužila" da ih u naredne četiri godine stranke iz političkog Sarajeva ponovo uvuku u vlast na nivo Savjeta ministara, čime će im privremeno sačuvati političke karijere i partijske fotelje, a sve na štetu Republike Srpske.

"Glavni argument strankama iz političkog Sarajeva da treba da uvuku SDS i PDP u vlast, u Savjet ministara BiH je da su oni djelovali u protekle četiri godine tako što nisu podržavali veto srpskog člana Predsjedništva BiH i odluke u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republike Srpske", rekao je Mazalica.

Predstavnici opozicije iz Srpske - SDS-a, PDP-a i liste "Za pravdu i red" razgovarali su prije dva dana u Sarajevu sa rukovodstvom SDP-a BiH o izboru delegata u Dom naroda BiH iz Srpske. Poslije sastanka su saopštili da o tome nisu postigli dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana