Mazalica: Ministri u Savjetu ministara iz SDS-a i PDP-a da podnesu ostavke

Srna
Mazalica: Ministri u Savjetu ministara iz SDS-a i PDP-a da podnesu ostavke

Banjaluka - Ministri iz SDS-a i PDP-a u Savjetu ministara treba da podnesu ostavke ako žele da doprinesu formiranju vlasti na nivou BiH jer u tom slučaju stranke iz Sarajeva neće postavljati izmišljeno pitanje NATO-a, rekao je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

"Ako ministri iz tih stranaka podnesu ostavke, onda ih mijenjaju njihovi zamjenici koji nisu Srbi. Tada u Savjetu ministara ne postoje Srbi i onda se ne mogu donijeti odluke i tada je blokiran Savjet ministara", naveo je Mazalica.

On je naglasio da je pitanje NATO-a sekundarno i istakao da je Republika Srpska o tome donijela rezoluciju u Narodnoj skupštini.

"Nije pitanje da li jesmo ili nismo za NATO. Sve što se dešava jeste da bude produžen mandat ministrima /u Savjetu ministara/ Draganu Mektiću, Mirku Šaroviću i Igoru Crnatku", rekao je Mazalica sinoć za Alternativnu televiziju.

On je napomenuo da vlast na nivou BiH treba formirati u skladu sa zakonom, budući da, kako je ukazao, trenutna situacija ide ka tome da novi saziv Savjeta ministara formira SDA sa SDS-om i PDP-om.

Mazalica je podsjetio da je i lider SDA Bakir Izetbegović ranije rekao da "imaju partnere mimo Dodika" sa kojima će formirati Savjet ministara.

"Sve vrijeme se ide ka tome da na nivou BiH bude formirana vlast sa SDS-om i PDP-om, iako je daleko od toga da su te stranke pobjednici na bilo kojem nivou izbora", rekao je Mazalica.

On je istakao da je poruka koja se nameće iz ove situacije to da Bošnjaci određuju koje političke partije iz Srpske su za njih podobne i sa kojima žele da konstituišu vlast.

"To je omča oko vrata Republici Srpskoj", napominje Mazalica.

On je ponovio da vlast treba formirati u skladu sa zakonom, kao i egzaktno utvrditi koliku štetu Srpska trpi, i finansijsku, i političku.

"To je prvenstveno pitanje za Upravu za indirektno oporezivanje BiH", rekao je Mazalica.

On je naglasio i da je u Narodnoj skupštini Republike Srpske potrebno pažljivo izvagati na koji način Srpska može vratiti prenesene nadležnosti.

Osvrćući se na rad Narodne skupštine Srpske, Mazalica je ocijenio da je sadašnji skupštinski saziv rob nekoliko pojedinaca koji koriste sve poslaničke mogućnosti da pričaju o onome što, uglavnom, nije na dnevnom redu.

"Treba poslovnik prilagoditi situaciji, da bi Skupština više mogla da se bavi onim što je njena osnovna nadležnost, a to je zakonodavna vlast i nadzor nad radom izvršne vlasti. Građani žele da čuju neku važnu raspravu, umjesto toga slušaju prepucavanja o drugim pitanjima", ističe Mazalica.

Kada je riječ o radu Vlade Srpske, Mazalica smatra da premijer Radovan Višković treba imati ovlašćenja da je rekonstruiše ako smatra da je to potrebno.

"Mislim da je za Republiku Srpsku i za njenu Vladu dobro da skupštinska većina bude komotna, da ne bi bilo prepreka u mjerama koje želi da sprovede", rekao je Mazalica.

Mazalica ističe da je to važno i za poziciju Srpske u Sarajevu, jer se pokazalo prilikom glasanja u Skupštini povodom veta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Srpska neće tako lako biti preglasana.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana