Maske na otvorenom obavezne od sutra, kazne za nenošenje 100 KM

Milijana Latinović
Maske na otvorenom obavezne od sutra, kazne za nenošenje 100 KM

BANjALUKA - Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici uveo je obavezu nošenja maski na otvorenom u Republici Srpskj, a kazna za njeno nenošenje je 100 KM.

Ova odluka stupa na snagu sutra, a Republički štab za vanredne situacije odredio je i tri izuzetka u kojima osobe ne moraju da nose maske.

U pitanju su djeca do sedam godina, lica s posebnim potrebama koji ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih, te osobe koje obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je nakon sjednice štaba da je zabranjeno organizovano okupljanje više od deset ljudi, kao i muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

- Do 16. novembra zabranjena su privatna okupljanja u grupama većim od deset lica, što prije svega uključje svadbe, krštenja, proslave i druga porodična okupljanja slične prirode - rekao je Šeranić.

Štab je zaključio i da je potrebno ustanoviti režim rada od kuće gdje je god to moguće u javnim i privatnim subjektima.

Na sjednici štaba prihvaćena je informacija o potrebi nabavke kontejnera za bolnice u Srpskoj za građane koji čekaju u redovima.

Prvo će biti nabavljeni kontejneri za Univerzitetsko klinički centar RS u Banjaluci, te skcesivno za druge bolinice.

V.d. direktora Inspektorata Republike Srpšske Dragutin Škrebić rekao je da su za vikend imali pojačane kontrole privrednih subjekata, pri čemu je 11 privrednih subjekata zatvoreno na sedam dana.

Naveo je da novčane sankcije nisu imale efekta, kao i da su neki bili spremni da plate kazne i nastave sa radom. Istakao je da je cilj da se spriječi širenje virusa korona, a ne kažnjavanje privrednih subjekata.

Škrebić je rekao da je dozvoljeno okupljanje u ugostiteljskim objektima u skladu sa ranijim preporukama Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Šeranić je rekao da kazne za kršenje propisa u vezi sa ograničavanjem okupljanja definiše Zakon o javnom redu i miru, a da su nadležni za sprovođenje zaključka komunalna policija i policija.

Šeranić i Škrebić su poručili da je zaključeno da se virus koronanajviše širi pri okupljanjima  apelujući na građane da i predstojeće krsne slave obilježavaju u najužem krugu porodice.

Kontakti

Ministar Alen Šeranić je rekao da u Srpskoj postoji problem da osobe zaražene virusom korona ne prijavljuju sve svoje kontakte, te da je teško utvrditi da li je neko bio kontakt ili ne.

Šeranić je rekao da kontakti niskog rizika ne idu u izolaciju, te pozvao građane na poštovanje preporučenih mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana