Marko Milisav, ambasador BiH u Kanadi: Diplomatsko-konzularna mreža ne može biti u funkciji samo jednog naroda

Srna
Marko Milisav, ambasador BiH u Kanadi: Diplomatsko-konzularna mreža ne može biti u funkciji samo jednog naroda

OTAVA - Ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav izjavio je Srni da nije postupio po instrukciji ministra inostranih poslova BiH Bisere Turković, koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. jula obilježe dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja, s obzirom na činjenicu da je tu odluku donijela samoinicijativno, te da ne postoji odluka Savjeta ministara koja bi bila obavezujuća.

Milisav je istakao da se diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH.

- Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom. Kao ambasador jedino sam dužan, a to je i moj stav i lično opredjeljenje, da zastupam usaglašene odluke i interese sva tri naroda. Možda su pojedinci u FBiH od nekih prethodnih ambasadora koje su imenovale neke druge političke partije iz Republike Srpske navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost - poručio je Milisav.
Kada je riječ o samoj zastavi, rekao je ambasador BiH u Kanadi, ona nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde pojedinci, već je zajedno sa kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Otavi i biće vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.

- Zbog loše komunikacije i generalno negativnog stava prema srpskim ambasadorima u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara ne mogu precizirati kada će taj proces biti završen. Raegovanje brojnih federalnih medija bez provjere činjenica samo je još jednom potvrdilo jednostranost i jednoumlje i pokazalo negativan stav prema svemo što odstupa od njihove istine - istakao je Milisav.

On je naglasio da zbog takvih neprofesionalnih tekstova objavljenih u pojedinim federalnim medijima, njegova porodica je izložena prijetnjama i neukusnim komentarima ekstremističkih bošnjačkih organizacija i individua.

- Međutim, to mi je samo potvrda da, kao član reprezentacije Republike Srpske, svoj posao obavljam korektno i da sam na dobrom putu - dodao je ambasador BiH u Kanadi.

Turkovićeva je samoinicijativno, bez saglasnosti Savjeta ministara, 9. jula poslala instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH povodom obilježavanja stradanja Bošnjaka u Srebrenici, u kojoj je zatraženo da se na zgradama ambasada zastave spuste na pola koplja.

Pojedini federalni mediji su objavili da u Ambasadi BiH u Otavi "ne samo da nije spuštena zastava, već je taj dan potpuno uklonjena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana