Mandić: FBiH će u "lokdaun" ako se nastavi svakodnevno obaranje rekorda

Srna
Mandić: FBiH će u "lokdaun" ako se nastavi svakodnevno obaranje rekorda

SARAJEVO - Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić očekuje povećanje broja umrlih od virusa korona i upozorava da se, ako bude nastavljeno svakodnevno obaranje rekorda, razmišlja o "lokdaunu".

- Ne bježimo ni od jedne mjere koja će smanjiti broj zaraženih - rekao je Mandić za "Dnevni avaz", ističući da nema mogućnosti da se zdravstvo ojača dovoljno za bolničko liječenje hiljadu zaraženih.

On je podsjetio da je već dva puta odbijen prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće na nivou FBiH.

- Konkretno, još ne razmišljamo o policijskom satu, ali, ako se brojke nastave širiti, onda nijedna mjera nije isključena. Struka kaže da je stanje zabrinjavajuće. Zdravstveni sistem još ovo podnosi, ali je krajnje zabrinjavajuće. Ako se nastavi ovako, naravno da ćemo tražiti da se sve mjere pooštre - naglasio je Mandić.

Na spekulacije javnosti o "lokdaunu", ali tek nakon 15. novembra, odnosno poslije izbora, Mandić je rekao da Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, na čijem je čelu, sigurno nema nikakve političke kalkulacije, bili izbori ili ne.

- Ja samo slušam struku - poručuje Mandić.

On je dodao da postoji nada za vakcinu, kao i za lijek "remdesivir".

- Izjava premijera FBiH Fadila Novalića da se neće nabavljati taj lijek, nije data uz konsultaciju s Ministarstvom zdravstva. To je rečeno na osnovu jedne studije koja je rekla da nije efikasan, a koja i nije baš tačna. U svakom slučaju, nismo se isključili i nismo rekli da ga nećemo nabavljati - rekao je Mandić.

U protekla 24 časa Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je 2.896 uzoraka, od kojih je 1.219 pozitivno na virus korona, a prijavljeno je i 12 smrtnih slučajeva. Novi slučajevi registovani su u svim kantonima u FBiH.

U FBiH je virusom korona zaraženo 29.800 ljudi, oporavljenih je 19.083, a zabilježena su 756 smrtna slučaja.

U BiH su u protekla 24 časa potvrđena rekordna 1.903 nova slučaja zaraze, dok je od posljedica preminula 21 osoba.

U BiH je od posljedica infekcije virusom korona do sada preminulo 1.182 lice, zaraženo je 46.639, a oporavilo se 27.580 osoba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana