Mandić: FBiH će da proglasi stanje nesreće ako se nastavi sadašnja situacija

Srna
Mandić: FBiH će da proglasi stanje nesreće ako se nastavi sadašnja situacija

SARAJEVO - Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić rekao je da FBiH može ponovo proglasiti stanje nesreće ako se nastavi ovakva situacija u vezi sa širenjem virusa korona.

Manidić je naveo da je i prije oko mjesec dana, kada je tražena ta mjera, rečeno da epidemiološka situacija nije takva da bi se proglasilo stanje nesreće.

- Mi ćemo ponovo predložiti, ako se nastave ovakve brojke novozaraženih na 100.000 stanovnika, da se na nivou FBiH uvede stanje nesreće - rekao je Mandić za sarajevski "Dnevni avaz".

Mandić je konstatovao da na nivou BiH mogu biti iskorištena ustavna ovlaštenja za zabranu putovanja, ulazaka, zatvaranje granica, ali da je sada riječ o lokalnoj transmisiji virusa korona.

- Država može ovo uraditi, ali to smo već probali i imali smo rezultate. Ali ovo je sada lokalna transmisija - zaključio je federalni ministar zdravstva.

On je dodao da se do pronalaženja vakcine svi moraju ponašati odgovorno.

- Čudi me da toliko dugo ponavljamo iste stvari i stalno se nailazi na nerazumijevanje. Držati distancu, nositi maksu i prati ruke... zar je to teško? Međutim, ljudi idu u svatove, na koncerte, predizborne skupove, dišu jedni drugima za vrat, neozbiljno shvataju situaciju i ovo je posljedica toga - istakao je Mandić.

Prema njegovim riječima, federalni Krizni štab donio je naredbe u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona i dao ovlaštenja kantonima.

- Kantonalni krizni štabovi moraju preuzeti odgovornost, ne kriti se iza FBiH i iza države - poručio je Mandić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana