Majkić: U glavama Bošnjaka rat još traje

Srna
Majkić: U glavama Bošnjaka rat još traje

BEOGRAD - Snimak nekadašnjih pripadnika ozloglašene 105. Bužimske brigade na kome se vide ratne uniforme, ratna zastava BiH, a djeca kliču "Alahu egber!", pokazuje da u muslimanskim glavama rat još traje, izjavila je član Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić.

Prema njenim riječima iz Bužima je poslata strašna poruka za druga dva naroda koja žive u BiH, a međunarodna zajednica ćuti i još nema reakcije.

"Otvarati ovaj problem u parlamentu BiH i zajedničkim institucijama je uzaludno, jer svi bošnjački političari bili vlast ili opozicija stoje iza priče radikalnih islamista", ukazala je Majkićeva.

Ona je za "Večernje novosti" naglasila da zastrašujuće djeluje povik i istakla da sve podsjeća na početak rata kada su se radikalni islamisti sakupljali u BiH.

"Dok Srbi u mnogim mjestima stradanja na području Federacije BiH /FBiH/ ne mogu da prisluže svijeće svojim najmilijim, U Bužimu se vijore ratne zastave takozvane Armije BiH i šetaju se muškarci u ratnim uniformama", rekla je Majkićeva.

Ona ističe da radikalni islamisti ne miruju u FBiH, kao i da je radikalna islamska Bosna pokazana u Bužimu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić upozorio je da se u Bužimu veličaju oni koji su odsijecali srpske glave u ratu.

"Ovakvim klipovima se šalju ratne poruke i podsjeća na odrede poput žEl mudžahedinaž koji su počinili stravične zločine, odsijecajući srpske glave uz povike žAlahu ekber!ž", rekao je on.

Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Predrag Ćeranić ukazao je da Sarajevo vješto izbjegava teme radikalnog islama.

"Danas u Sarajevu žele da nametnu priču o uticaju Srbije i Rusije u BiH, a o radikalnim islamistima, dobrovoljcima iz BiH, koji ratuju širom svijeta ili paradžematima - ćute. Tako se odnose prema Bužimu koji se ignoriše", rekao je on.

"Novosti" navode da su svi mediji u Sarajevu, potencirajući da se radi o provokaciji Bošnjaka, prenijeli vijest da je Srbinu iz Odžaka Damiru Kovačeviću napisana kazna od 200 KM, jer je na badnjak stavio srpsku trobojku, dok istovremeno iz međunarodnih krugova u BiH i građanskog Sarajeva nema osude snimka iz Bužima gdje se jasno vide ratni barjaci i na kom djeca kliču "Alahu ekber".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana