Majkić: OHR odavno trebao zatvoriti vrata

Srna
Majkić: OHR odavno trebao zatvoriti vrata

SARAJEVO - Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) u BiH odavno trebala zatvoriti svoja vrata i time omogućiti da se izabrani predstavnici tri konstitutivna naroda sami dogovaraju o napretku zemlje.

Majkićeva je izjavila Srni da su Bošnjaci zbog postojanja OHR-a odustajali od svih dogovora sa predstavnicima druga dva naroda o budućnosti BiH.
- Zato se ova zemlja, upravo zbog postojanja visokog predstavnika i njegovog mandata, koji niko ne provjerava, danas nalazi u ovakvom stanju - ocijenila je Majkićeva.

Ona smatra da podržavanje ostanka visokog predstavnika u BiH, 25 godina nakon uspostavljanja mira, znači onemogućavanje razvoja BiH i izgradnje njenog suvereniteta.

- Posljednji visoki predstavnik Valentin Incko je 11 godina na čelu kancelarije i teško da bi se mogao pronaći bilo koji aspekt koji bi njegovo djelovanje u ovoj zemlji mogao nazvati uspjehom - ocijenila je Majkićeva i dodala da je još besmislenije ovakav mandat visokog predstavnika zadržavati dalje, jer nema opravdanje.

Ona je rekla da srpski i hrvatski narod u BiH visokom predstavniku Valentinu Incku najviše zamjeraju njegovu upadljivu pristrasnost i neprincipijelnost.

- Očigledna je njegova stalna i nedvosmislena podrška bošnjačkim političkim predstavnicima i ona se stalno dokazuje - istakla je Majkićeva, pojašnjavajući da Incko njihove odluke, i kada su u cijelosti protivustavne, nikada ne komentariše.

Ona je navela da Incko ne propušta priliku da lavinu prijetnji i osuda okrene u pravcu predstavnika druga dva naroda.
Majkićeva je konstatovala da je visoki predstavnik izgubio sav kredibilitet u BiH.

- U međunarodnoj zajednici, prije svega mislim na Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira, nema spremnosti da se najkrupnija politička pitanja stave na sto i bez nametanja donesu odluke izabranih političkih predstavnika tri naroda - zaključila je Majkićeva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana