Majkić: OHR je jedini krivac, Srbi spremni na dijalog

Srna
Majkić: OHR je jedini krivac, Srbi spremni na dijalog

SARAJEVO - Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je danas da je OHR krivac za krizu u BiH, a da je rješenje povlačenje zakona koji je nametnuo Valentin Incko i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Majkićeva je pojasnila da su delegati stranaka iz Republike Srpske danas došli na sjednicu Doma naroda kako bi još jednom ponovili svoje stavove.

"Mi smo danas došli da to i objasnimo i ukoliko se to ne desi, nećemo učestvovati u radu Doma naroda. Gomila toga je neustavno, treba stvoriti pretpostavke, ako ste spremni za dijalog i mi smo", rekla je Majkićeva i dodala da su u BiH jednostrane odluke donosili oni koji su ruinirali Dejtonski sporazum, koji danas ne liči na onaj potpisan 1995. godine.

Majkićeva je podsjetila da je delegate u Dom naroda birala Narodna skupština Republike Srpske, te da oni moraju da se drže zaključaka te skupštine, a da su sadašnju situaciju uzrokovali visoki predstavnici.

Saglasila se sa predsjedavajućim Doma naroda Bakirom Izetbegovićem, koji je rekao da su zbog zastoja štete ogromne, ali je istakla da se samo stvaraju iluzije da se ne zna zašto ovaj dom ne radi.

Majkićeva je podsjetila da je Valentin Incko nametnuo zakon 23. jula, a da su 26. jula usaglašeni zaključci predstavnika 10 političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj. "Mi odbacujemo nametnute odluke, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim", poručila je Majkićeva i dodala da je u Srpskoj nametnuto 260 odluka.

Ona je istakla da su i domaći političari krivi, posebno SDA, koja nema sluha za dijalog i razgovor, navodeći da bošnjačke političke stranke nisu sjele sa druga dva naroda da pričaju kako to čine sa strancima od kojih očekuju da će im napraviti državu, ali griješe.

Majkićeva je upitala da li se smatra da će problemi nestati ako se uvedu sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, i istakla da je sve što je Dodik rekao i uradio u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Nema tog poslovnika koji može da nas prisili da učestvujemo i sjedimo sa onima koji nisu spremni da razgovaraju o problemima u BiH", rekla je Majkićeva i ponovila rauzloge zbog kojih srpski delegati neće dolaziti na sjednice, a dodala je i da će uskoro Narodna skupština Republike Srpske razmatrati šest važnih dokumenta koji će odlučiti sudbinu Srpske, pa i BiH.

Delegat Marina Pendeš rekla je da je neophodno da se steknu preduslovi za održavanje sjednica."Smatram da je ovo najviše tijelo i mi kao članovi činimo predstavnike sva tri naroda", rekla je Pendeševa i dodala da ukoliko neko smatra da neko blokira rad institucija, onda mora znati i razlog.

Ona je upitala zašto se ne krene u izmjene Izbornog zakona BiH. "Evo, i u najavi sjednice piše i na latinici i na ćirilici da je sjednica hitna, a na hrvatskom ne piše. Evo tu je diskriminacija", rekla je Pendeševa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana