Lukić: Oštro se protivimo reviziji Dejtonskog sporazuma

Srna
Lukić: Oštro se protivimo reviziji Dejtonskog sporazuma

BANjALUKA - Prva SDS oštro se protivi stavovima bivšeg visokog predstavnika za BiH Kristijana Švarc-Šilinga i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za reviziju Dejtonskog sporazuma i uvjerena je da se tome jednoglasno protivi čitav politički srpski korpus, poručo je lider ove stranke Radomir Lukić.

 

"Švarc-Šilingov stav je samo jedan očekivan nastavak antisrpskog raspoloženja koji bi za sve ono što se desilo u bivšoj Jugoslaviji krivio srpski narod, koji je najmanje kriv za sve što se desilo i koji je jedini želio da očuva Jugoslaviju", rekao je Lukić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Lukić razumije razloge iz kojih Plenković ima takav stav, ali i da bi hrvatski premijer morao da razumije i da je sve ono što je snašlo Hrvate u BiH aminovao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, koji je otvoreno radio na stvaranju muslimansko-hrvatske federacije.

On je rekao da u BiH postoje "dva bošnjačka člana" Predsjedništva BiH, jer Željko Komšić nije hrvatski član Predsjedništva, te da su Hrvati u određenim stvarima neravnopravni.

"Plenković može tražiti reviziju Ustava FBiH i da se promjenom tog Ustava uspostavi ravnopravnost Hrvata u FBiH, ali ne podržavamo promjenu dvoentitetske strukture BiH, koja bi zadirala u državno područje Republike Srpske", poručio je Lukić.

Lukić je rekao Prva SDS podržava stav srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji se protivi stavu druga dva člana Predsjedništva da BiH prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova, naglasivši da očekuje da Dodik u tome istraje i da Narodna skupština Republike Srpske podrži Dodikov zahtjev za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske po ovom pitanju.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Lukić je rekao da je Prva SDS prijavila svoje kandidatske liste u 20 gradova i opština, te da će podržati Igora Radojičića za gradonačelnika Banjaluke.

"Radojičić je do sada veoma dobro vršio gradonačelničku dužnost, zbog čega bi trebalo da obnovi mandat i da završi poslove koje je započeo", istakao je Lukić.

Lukić je predstavio kandidatsku listu Prve SDS sa imenima 15 kandidata za odbornike u Skupštini grada Banjaluka, čiji je nosilac penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Rajko Knežević, izražavajući očekivanje da će ova stranka osvojiti od jednog do tri odbornička mjesta.

Knežević je rekao da se Prva SDS protivi orkestriranim napadima iz FBiH na premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i Republiku Srpsku.

"Viškovića znam iz ratnog perioda kao čestitog, vrijednog i odgovornog čovjeka, jer sam bio u Glavnom štabu. Višković je u svim svojim zadacima bio kao i danas, samo mlađi. On je imao muku da obezbijedi gorivo i prevoz jer je u ratu lakše bilo doći do litra krvi, nego litra goriva", istakao je Knežević.

Knežević je poručio da će se, ukoliko uđe u gradsku Skupštinu Banjaluke, u svom radu zalagati za zaštitu prava boračke populacije, pomjeranje starosne granice za mlade bračne parove do 35 godina, te da se podstakne individualna stambena izgradnja i podrži grad Banjaluka da postane prijestonica kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana