Lukač: Vježba na Jahorini nije provokacija, nepotrebno nadlijetanje aviona Eufora

Srna
Foto: Kliks

BANjALUKA- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač odbacio je navode člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je provokacija danas održana policijska vježba na Jahorini, te istakao da nije bilo potrebe ni da Euforovi avioni nadlijeću ovo područje, budući da im je MUP uredno najavio planirani manevar.

-Ovo nema veze sa provokacijom. Ove vježbe su ranije planirane. Sezona na Jahorini počinje u narednih mjesec zbog čega smo htjeli da to uradimo sada - objasnio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske rekao je novinarima da su Euforovi avioni danas nadlijetali iznad Jahorine sa namjerom da vide šta se dešava, a to su trebali da najave, s obzirom na to da su znali za vježbu.

-Mi smo najavili da će naš helikopteri biti u vazduhu. Zato nismo digli drugi helikopter da ne bi napravili neku incidentu situaciju. Nije bilo potrebe da to rade - istakao je Lukač.

On je napomenuo da su vježbi prisustvovali predstavnici Eufora.

-Mi ništa ne krijemo i sve što su vidjeli iz vazduha mogli su da vide i sa zemlje - rekao je Lukač.

On je negirao i tvrdnje da naredne godine MUP Republike Srpske nabavlja 2.000 pušaka.

-To nije tačno. To je pogrešna informacija. Nema nigdje u nabavci u MUP-u da nabavljamo puške. Očito da neko pokušava da podgrijava političku situaciju - ocijenio je on.

Na Jahorini su danas pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a Srpske i Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo izveli vježbu sprečavanja upada terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar „Jahorina“.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana