Lukač: Srpska neće dozvoliti kampove za migrante na svom području

Srna
Lukač: Srpska neće dozvoliti kampove za migrante na svom području

BANjALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je danas nakon sastanka sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem da je stav Srpske jasan da neće dozvoliti kampove za migrante na području Republike Srpske.

"Obezbijedićemo njihovo bezbjedno i nesmetano kretanje tamo gdje oni žele. Nastavićemo da pomažemo Graničnu policiju BiH u čuvanju istočne granice", rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je dodao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske radi na bezbjednosti svih građana na teritoriji Srpske i s tim ciljem policija Srpske je angažovana na cijeloj svojoj teritoriji i stavlja pod kontrolu sve migrante koji se tu pojave.

"Nije se dešavalo do sada da policija Srpske na bilo koji način maltretira migrante ili da im sprečava ili ograničava kretanje koji na to imaju pravo u skladu sa zakonskim propisima i u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava da se kreću i idu kuda žele", rekao je Lukač.

On je naglasio da je policija Srpske od početka godine zatekla više od 12.000 nelegalnih migranata na svojoj teritoriji i omugućila im je da prođu preko teritorije Srpske, ali istovremeno nije dozvolila da čine bilo kakva krivična djerla koja bi ugrozila građane.

Lukač je rekao da trenutno 80 pripadnika MUP-a zajedno sa Graničnom policijom radi na zaštiti granice, uglavnom istočne, prema Srbiji i Crnoj Gori, kada je riječ o ilegalnim migrantima.

Govoreći o saradnji sa Evropolom, on je naveo da sporazum koji su ratifikovali Evropski parlament i Parlamentarna skupština BiH i na koji je Predsjedništvo BiH dalo saglasnost, ima međunarodnu snagu i da niko ne može da mijenja njegovu suštinu i da ga primjenjuje na bilo koji način.

Lukač je dodao da Srpska traži da se sporazum sprovede konako kako je potpisan, napominjući da se u njemu navodi da je zajednička kontakt tačka u koju treba da budu uključeni pripadnici svih policijskih agencija u BiH locirana u Ministarstvu bezbjednosti na adresi Trg BiH broj jedan.

"Želimo da se ostvari saradnja sa Evropolom kako bi bezbjednost građana bila podignuta na viši nivo s ciljem zaštite njihovih života i imovine", istakao je Lukač.

Cikotić je rekao da je sa Lukačem razgovarao o migrantskoj krizi, te da su se saglasili o načinu njenog upravljanja i kontrole boravka i kretanja migranata na prostoru BiH u smislu osiguranja javnog reda i mira i građana na čitavoj teritoriji BiH.

On je dodao da postoje određene razlike, ali da je daleko više saglasnosti o rješavanju ovih pitanja.

Cikotić je rekao da je prema podacima Službe za poslove sa strancima u BiH evidentirano oko 6.000 migranata i da se nekoliko stotina nalazi na putevima i raznim lokacijama koje su izvan kontrole.

Prema njegovim riječima, dnevni prliv u posljednje dvije sedmice varira od 80 do 150 migranata.

Cikotić je naglasio da mu je namjera da se sprovede sporazum sa Evropolom tako da sve policijske agencije budu zastupljene u pravoj mjeri, jer je to važno za bezbjednost u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana