Lukač: Netačne i zlonamjerne izjave o prevozu migranata

Srna
Lukač: Netačne i zlonamjerne izjave o prevozu migranata

MRKONjIĆ GRAD - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da netačne i zlonamjerne izjave da MUP preuzima migrante od Srbije i prevozi ih do Unsko-sanskog kantona u FBiH dolaze od onih koji nisu uspjeli da se izbore sa migrantskom krizom i svakodnevno su izloženi kritikama građana da nisu pokazali dovoljno sposobnosti da drže ovu krizu pod kontrolom.

Lukač je istakao da se Policija Srpske ne bavi prevozom migranata, niti su vozila policije za to namijenjena, posebno u vrijeme pandemije virusa korona kada nije poznato zdravstveno stanje tih lica.

- Radimo u skladu sa zakonom da bi širom Republike Srpske stavili migrante pod kontrolu i da ih spriječimo da izvrše prekršaje ili krivična djela i ne dozvolimo da ugroze naše građane. To radimo vrlo uspješno - rekao je Lukač novinarima u Mrkonjić Gradu.

Naveo je da je do sada u Srpskoj bilo dvadesetak prekršaja ili krivičnih djela, uglavnom lakše prirode, što znači da su migranti skoro potpuno pod kontrolom.

- Svakako da ima incidenata među njima, u njihovom kretanju i susretima, ali policija to vrlo brzo stavi pod kontrolu i sankcioniše - rekao je Lukač.

Naglasio je da će policija Srpske nastaviti da štiti građane i kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminaliteta svih oblika, tako i u zaštiti od migranata i onih koji bi među njima na bilo koji način ugrozili građane Srpske.

Takođe je najavio da će biti sankcionisane fiktivne prijave građana zbog glasanja na predstojećim lokalnim izborima.

“Tamo gdje se utvrdi prekršaj ili krivično djelo, postupićemo u skladu sa procedurama, zajedno sa tužilaštvom”, rekao je Lukač novinarima u Mrkonjić Gradu.

On je najavio da će MUP provjeriti sve prijave građana širom Srpske da bi se utvrdilo postoji li eventualno fiktivnih prijava.

U BiH će 15. novembra biti održani lokalni izbori.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana