Luis Mekenzi, bivši komandant Unprofora: U Srebrenici nije bilo genocida, bombardovanje Srbije ludost

Srna
Luis Mekenzi, bivši komandant Unprofora: U Srebrenici nije bilo genocida, bombardovanje Srbije ludost

Beograd - Istina će uvijek uznemiravati one sa drugačijim mišljenjem, ističe bivši komandant Unprofora u Sarajevu Luis Mekenzi, koji smatra da u Srebrenici nije počinjen genocid, da je sramotno oslobađanje tamošnjeg ratnog komandanta muslimanskih snaga Nasera Orića, te da je ludost bombardovanje Srbije 1999, kao i priznanje samoproglašenog Kosova.

Ovaj kanadski oficir, koji je nakon misije u Sarajevu 1993. godine, sa 35 godina vojničkog iskustva, podnio ostavku, kaže da je pisao članke o Srebrenici u kojima je osporio nalaz da je počinjen genocid.

"Ratni zločin da, ali ne i genocid", rekao je Mekenzi za "Politiku", koji će boraviti u Beogradu povodom promocije srpskog izdanja njegove knjige "Mirotvorac: put u Sarajevo" na 64. Međunarodnom sajmu knjiga.

Govoreći o radu Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995, Mekenzi je istakao da je zadivljen dubinom istrage koja potkrepljuje njihove nalaze.

"To su korisni prilozi današnjoj istoriji tragičnih događaja koji su se dešavali devedesetih za sve strane u konfliktu", rekao je Mekenzi.

General Mekenzi kaže da mu je službovanje u BiH bilo najteže iako je učestvovao mirovnim misijama i u Pojasu Gaze, na Kipru, u Vijetnamu, Kairu, Centralnoj Americi.

"Svi ostali sukobi odvijali su se između nacionalnih snaga koje su imale svoje predstavnike u sjedištu UN u Njujorku. U BiH smo morali da se bavimo jednom zemljom sa dvije sukobljene frakcije - Srbe sa jedne strane, a Hrvate i Bošnjake sa druge. Kao rezultat toga pregovori su bili izuzetno teški", rekao je Mekenzi.

On je istakao da u BiH ima prijatelje svih nacionalnosti, te da su sumanute optužbe predstavnika bošnjačke dijaspore u Kanadi da je njegovo djelovanje prosrpsko.

Kada je riječ o opredjeljenju Srbije za vojnu neutralnost, Mekenzi, kao više puta odlikovani profesionalni vojnik, smatra da je to funkcionisalo u prošlosti, ali da postoji potreba za angažovanjem profesionalne vojske, poput Vojske Srbije u nekim mirovnim i misijama zaštite civila širom svijeta.

"Herojska djela i dostignuća savezničke srpske vojske u prošlosti, u dva svjetska rata, po mnogo čemu su nenadmašna", istakao je Mekenzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana