Lučić: Što prije rasvijetliti rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Gornjoj Maoči

Srna
Lučić: Što prije rasvijetliti rušenje srpskih nadgrobnih spomenika u Gornjoj Maoči

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić pozvao je nadležne institucije da što prije rasvijetle slučaj rušenja i skrnavljenja nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Gornjoj Maoči kod Brčkog, kao i sve prethodne u kojima su počinioci skrnavljenja i rušenja srpskih spomenika i crkava ostali nekažnjeni.

"Osuđujem ovakvo nasilničko i primitivno ponašanje. Rušenje i skrnavljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Gornjoj Maoči kod Brčkog jedan je u nizu incidenata ove vrste u posljednje vrijeme, te kao po nepisanom pravilu najviše se skrnave i ruše pravoslavni grobovi, pa ni za mrtve Srbe nema mira", rekao je Lučić.

On je istakao da saopštenje policije u kojem navode da im se obratilo lice čiji su inicijali I.K. iz Gornje Maoče, a koje ih je obavijestilo da su nadgrobne spomenike oštetila djeca tokom igre, u najmanju ruku zvuči neozbiljno, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava u Savjetu ministara.

"Otkada i čija se to djeca igraju u groblju i kakva je to igra u kojoj se ruše spomenici? Kakva su to djeca koja mogu i imaju snagu da poruše nadgrobne spomenike? I zašto to lice koje se javilo policiji nije nijednom riječju osudilo ovaj čin, već navodi da će preduzeti neophodne radnje na izmirenju štete", istakao je Lučić.

On je naglasio da je ovo anticivilizacijski čin koji vrijeđa osjećanja svakog normalnog čovjeka, bez obzira ko su i koliko su stari počinioci.

"Ukoliko su ovo nedjelo učinila djeca, onda je posebno poražavajuće ako oni gaje i osjećaju odbojnost, pa čak mržnju prema svemu što je drugačije i nije njihovo. Srbi su odavno napustili Gornju Maoču i ostali su samo njihovi grobovi kao nijemi svjedoci nekog drugog vremena, ne diraju nikog i ne bi trebalo nekome da smetaju", istakao je Lučić.

On je napomenuo da skrnavljenje vjerskih objekata i nadgrobnih spomenika šalje lošu poruku svima, jer ukazuje da je suživot i pomirenje na ispitu, a svaki normalan čovjek treba da živi tako da voli svoje, a poštuje tuđe.

Na pravoslavnom groblju u Gornjim Fatovima u Maoči, opština Brčko, oštećeno je šest nadgrobnih spomenika, saopšteno je ranije iz Policije Brčko distrikta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana