Lučić: Obijanje manastira Vozućica samo jedan u nizu napada na imovinu SPC u FBiH

Srna
Lučić: Obijanje manastira Vozućica samo jedan u nizu napada na imovinu SPC u FBiH

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić osudio je obijanje manastira Vozućica u Vozući kod Zavidovića, poručivši da napadi na vjerske objekte ne doprinose pomirenju naroda u BiH i da povratnicima ne ulijevaju sigurnost, posebno Srbima koji žele da se vrate u FBiH.

Lučuć je apelovao da se pronađu počinioci i adekvatno kazne zbog gnusnog čina nasrtaja na imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC), jer je, kako je naveo, svaki napad na vjerski objekat napad na narod i njegovu duhovnost.

On je podsjetio da je manastir Vozuća zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka i da predstavlja svojevrsan spomenik, te da je svjedok istorije na ovim prostorima.

- Ovo je samo jedan u nizu incidenata u poslednje vrijeme kada su oskrnavljeni i opljačkani objekti SPC-a, kao i imovina Srba u FBiH, a u mnogim slučajevima počinioci nikada nisu otkriveni - istakao je Lučić.

On je izrazio nadu da se ovakvi nemili događaji više neće ponoviti, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Iz Mitropolije dabrobosanske saopšteno je da je prilikom obijanja srednjovjekovnog pravoslavnog manastira Vozućica u Vozući kod Zavidovića i manastirske prodavnice pričinjena šteta na ulaznim vratima ovih objekata.

U saopštenju se navodi da već dugo godina nije bilo napada na manastir Vozućica, koji vrlo rado posjećuju mnogi Zavidovićani, ali i ljudi iz drugih mjesta, diveći se njegovoj ljepoti, ali i prirodi koja ga okružuje.

- Već dugi niz godina nije bilo napada na manastir i nadali smo se da je nivo kulture i razuma, ali i strahopoštovanja prema svetinji na ohrabrujućem nivou. Nadamo se da će počinioci ovog čina shvatiti da je napad na dom Božiji borba sa Bogom, te da više nikada neće ovako postupati ako ne žele dobiti po zaslugama svojim - istakli su iz Mitropolije.

U manastir Vozućicu i manastirsku prodavnicu, koja je smještena u objektu zvonika, lopovi su u subotu, 21. novebra, nasilno ušli odvaljivanjem ulaznih vrata.

- Ovim je pričinjena materijalna šteta na ulaznim vratima. U priprati manastira vandali su prevrnuli cjelivajuću ikonu. Osim na vratima manastira i manastirskog zvonika, nije pričinjena druga materijalna šteta - navedeno je u saopštenju.

Iz Mitropolije su istakli da je o ovom događaju istog dana obaviještena zavidovićka policija čiji pripadnici su izvršili uviđaj i uzeli neophodne podatke za pokretanje istrage o ovom događaju.

U MUP-u Zeničko-dobojskog kantona ranije je rečeno Srni da je manastir Vozućica iz 14. vijeka u opštini Zavidovići nasilno provaljeno, ali ništa nije odneseno.

Vrata su razvaljena, ali ništa nije odneseno iz unutrašnjosti. Riječ je o krivičnom djelu teška krađa, kažu u policiji.

Mještani su, kako navode u policiji, prijavili provalu u subotu u 14.10 časova. Policija je odmah postupila po prijavi, izašla na lice mjesta i obavila uviđaj.

Mještani su ispričali Srni da su manastir Vozućica iz 14. vijeka i crkvena prodavnica u prizemlju zvonika neposredno uz hram obijeni i da je to prijavljeno policiji.

- Prostorija u zvoniku je obijena, a manastirska vrata su razvaljena. Nismo smjeli ulaziti unutra prije nego što dođe policija - naveli su mještani.

Manastir Sveta Trojica - Vozućica bio je uništen nakon posljednjeg rata i, nakon devetogodišnje obnove, osveštan 2015. godine.

Zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka.

Ovaj manastir imao je važnu ulogu u očuvanju pravoslavlja u ovim krajevima, a dokaz za to su srpska sela na lijevoj obali rijeke Krivaje, koja su vijekovima sačuvana, sve do etničkog čišćenja 1995. godine.

Srbi iz Vozuće su surovo prognani u operaciji Armije RBiH "Uragan" koja je trajala od 10. do 24. septembra 1995. godine, a prethodilo joj je NATO bombardovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana