Lučić: Ministarstvo nije učestvovalo u izboru Kolegijuma direktora

Srna
Lučić: Ministarstvo nije učestvovalo u izboru Kolegijuma direktora

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić izjavio je da Ministarstvo ni na koji način nije učestvovalo u izboru novog Kolegijuma direktora Instituta za traženje nastalih lica BiH, te da smatra da ništa neće biti promijenjeno u procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti.

Lučić je u izjavi Srni pojasnio da je Institut nezavisno tijelo i da je Upravni odbor u julu raspisao javni oglas za izbor novog Kolegijuma direktora.

- Tokom nedavnog sastanka da predstavnicima udruženja i porodica nestalih u Banjaluci informisan sam da se i dalje traga za 1.650 Srba, a da je za 12 godina rada Instituta pronađeno samo 260 nestalih. Porodice su nezadovoljne radom Instituta, kao i njegovim rukovodstvom - rekao je Lučić.

On je naglasio da su na tom sastanku udruženje i porodice tražili da se Institut rasformira i vrate kancelarije koje su ranije funkcionisale i bile mnogo efikasnije u procesu traženja nestalih.

Lučić smatra da se ništa neće promijeniti, bez obzira ko je na mjestu bošnjačkog člana u Kolegijumu direktora Instituta.

- Bio to Amor Mašović ili neko drugi, očigledno je da će se to nastaviti kao što je bilo i do sada - istakao je Lučić.

On kaže da je na sastanku sa udruženjima i porodicama nestalih u Banjaluci informisan da Institut za traženje nestalih BiH sa njima slabo sarađuje.

- Desi se slučaj da bude pronađeno neko lice i da je potrebna DNK analiza, ali da zbog lošeg pristupa, ili nečeg drugog, porodice uopšte neće da se prijave. Predstavnicima Instituta sam sugerisao da prvo kontaktiraju udruženja jer njihovi predstavnici su u stalnom kontaktu sa porodicama nestalih i mislim da će im oni lakše prići i objasniti šta je potrebno da se uradi - ukazao je Lučić.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH odlučio je da će novi Kolegijum direktora Instituta sačinjavati Nikola Perišić, Marko Jurišić i Mujo Hadžiomerović, potvrdio je Srni predsjednik Upravnog odbora Instituta Petar Šikman.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana