Lučić: Kazniti vandale koji su oskrnavili pravoslavnu crkvu u Bihaću

Srna
Lučić: Kazniti vandale koji su oskrnavili pravoslavnu crkvu u Bihaću

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić osudio je skrnavljenje Crkve Vaznesenja Gospodnjeg koja se nalazi u blizini migrantskog kampa u Lipi kod Bihaća, te apelovao da nadležne institucije pronađu počinioce ovog vandalizma i adekvatno ih kazne.

Lučić je rekao da vjerske objekte, ma kojoj vjeri pripadali, treba poštovati i čuvati jer predstavljaju duhovnost i tradiciju svakog naroda, te da je zato ovaj vandalski čin napad na duhovnost Srba.


"Posebno je neumjesno što su neki od medija u Federaciji BiH skrnavljenje crkve okarakterisali kao ispisivanje žljubavnih porukaž, što je u najmanju ruku neukusno i uvredljivo. O tome ko je i zašto išarao crkvu treba da sud da policija, a ne da se nasumično izvlače kojekakvi zaključci", poručio je Lučić u pisanoj izjavi.

On je podsjetio da je Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Lipi, čija je obnova počela 2009. godine, do sada skrnavljena u više navrata, tri puta je provaljeno u hram i dva puta su polupani prozori, ali počinioci nisu nikada identifikovani.

"U ovom mjestu prije rata živjelo je stotinjak Srba, a danas ih je samo dvoje iz porodice Gogić, koji žive u nehumanim i neljudskim uslovima u 21. vijeku. Nemaju čak ni struju. Srpske kuće su porušene, imanja zapuštena i nijedna kuća nikada nije obnovljena", naveo je Lučić.

On je najavio da će u narednom periodu posjetiti Crkvu Vaznesenja Gospodnjeg u Lipi, kao i srpsku povratničku porodicu Gogić, kako bi im u okviru svojih nadležnosti pomogao i pružio moralnu podršku.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg, koja se nalazi u blizini migrantskog kampa Lipa kod Bihaća, juče je je oskrnavljena ispisivanjem grafita, potvrdio je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović.

Beganović je rekao da je policija izašla na lice mjesta, navodeći da je na Crkvi ispisano pet grafita crnom i plavom bojom.

On je dodao da je nadležno tužilaštvo upoznato o ovom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana