Lučić: Imovina SPC u FBiH još nije vraćena

Srna
Lučić: Imovina SPC u FBiH još nije vraćena

SARAJEVO - Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić rekao je u intervjuu Srni da do sada u BiH, nažalost, nije ništa urađeno da Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ bude vraćena njena imovina, posebno u Sarajevu.


"SPC je 2008. godine potpisala sporazum sa BiH i do danas apsolutno ništa nije učinjeno na njegovom sprovođenju. Nije čak formirana ni komisija za sprovođenje sporazuma", istakao je Lučić.

On je dodao da je o ovom problemu razgovorao sa Njegovim preosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i da uskoro očekuje od mitropolita da dostavi prijedlog članova komisije u ime SPC-a, te da se konačno pokrenu stvari sa mrtve tačke.

"To je bolno pitanje. Neshvatljivo je da se stvari ne pomjeraju sa mrtve tačke", rekao je Lučić.

Lučić je istakao da se čini da nema volje da se ovo pitanje pokrene s mrtve tačke i da se bošnjačka strana samo deklarativno zalaže za rješavanje ovog problema, dok u stvarnosti ne čini ništa da se to riješi.

Lučić je dodao da njegovi prethodnici koji su vodili ovo ministarstvo nisu pokazali političku volju da se sporazum realizuje.

Imovina Srba u Federaciji BiH se skrnavi, to mora biti zaustavljeno

Navodeći da ni nakon četvrt vijeka tenzije u BiH nisu splasnule, Lučić je istakao da se skrnavi imovina Srba, te pravoslavna groblja i crkve u FBiH, naglasivši da institucije moraju obezbijediti da se ovi i slični napadi zaustave.

On je apelovao na sve nivoe vlasti u FBiH da ovaj slučaj pljačkanja i skrnavljenja crve u Blažuju bude rasvijetljen jer počinioci ovog sramnog napada još nisu pronađeni.

"U posljednje vrijeme svjedoci smo porasta napada na vjerske objekte i uglavnom se ti incidenti dešavaju u FBiH, skrnave se pravoslavne crkve i imovina Srba. Posljednji takav primjer je crkva u Blažuju koja je opljačkana i oskrnavljena. Ukradeni su vrijedni crkveni predmeti, razvaljena vrata, a pronađeni su čak i tragovi krvi. Crkva nije imala video-nadzor iako su sveštenici to godinama tražili. Tek nakon posljednjeg napada i medijske pažnje lokalne vlasti su pokazale interes da se to riješi", rekao je je Lučić.

Ističući da je ovo već ko zna koji po redu napad na ovu crkvu, on je najoštrije osudio taj napad i na sve druge napade na vjerske objekte jer se time šalje poruka da nisu dobrodošli na svojim vjekovnim ognjištima, da napadi na njih ostaju nekažnjeni i da im tamo nema mjesta.

"Napad na crkvu u Blažuju je napad na preostale Srbe koji žive u FBiH, napad na njihov identitet, tradiciju i duhovnost", konstatovao je Lučić.

Izbjeglice još čekaju rješenja

Rješavanje pitanja izbjeglih i raseljnih lica, istakao je Lučić, jedno je od "gorućih pitanja" na koje je fokusiran kako bi im bili obezbijeđeni normalni uslovi za život.

"To, prije svega, znači da im se obezbijedi krov nad glavom. Iako je prošlo 25 godina od rata, mi i dalje imamo veliki broj lica koja nisu riješila svoj status i uglavnom se radi o socijalno najugroženijim kategorijama", napomenuo je Lučić.

Izgrađeno pola od 3.200 stambenih jedinica

U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica, Lučić kaže da je planirana izgradnja 3.200 stambenih jedinica i da ih je do sada već pola izgrađeno.

"Program se završava 2022. godine, a sredstva za ovaj program obezbijedila je EU koja je najveći donator, Vlada SAD kao drugi najveći donator i druge zemlje. Prisustvovao sam u Banjaluci i Prnjavoru svečanoj dodjeli ključeva za 62 porodice kojima je riješeno stambeno pitanje u okvoru ovog programa. Riječ je o modelu socijalnog zbrinjavanja jer stanovi ostaju u vlasništvu lokalnih zajednica.

U okviru projekta žCEB dvaž koji se provodi u 45 gradova BiH planirano je zatvaranje svih kolektivnih centara i alterativnog smještaja i izgradnja 2.611 stambenih jedinica. Sredstva su osigurana iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope, a rok za završetak ovog projekta je 2022. godina", precizirao je Lučić.

On je podsjetio da je nedavno u Kozarskoj Dubici posjetio lokaciju gdje se gradi zgrada za izbjegla lica i dodao da će ona uskoro biti useljena.

"Posjetio sam i lokaciju u Istočnom Novom Sarajevu gde je predviđena izgradnja zgrade u okviru projekta žCEB dvaž. Bio sam i u povratničkim naseljima Ulice i Branjevo u Zvorniku gde sam razgovorao sa povratnicima i pokušao pronaći načine kako riješiti njihove goruće probleme", istakao je Lučić.

On je rekao da je posjetio u opštini Ugljevik izbjeglička naselja Ravno polje, kao i Sjever gdje je posebno teška situacija jer u dva stambena objekta žive 23 osobe uglavnom starije životne dobi.

Lučić je rekao da su mu se korisnici tog objekta žalili da im je dotrajala fasada i stolarija, te istakao da će u narednom periodu taj njihov problem biti riješen.

"U povratničkom naselju Ravno polje živi 60-tak lica, uglavnom izbjeglice, iz Sarajeva, Kladnja i Olova. Rekli su mi da im je najpotrebniji asfaltni put i to ću vrlo brzo riješiti", najavio je Lučić.

On je najavio da će uskoro biti održana i prva sjednica Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH koja će kroz sredstva kojima bude raspolagala obezbijediti sprovođenje projekata za elektrifikaciju, komunalnu i socijalnu infrastrukturu za ovu populaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana