Lovrinović: Milanović i moj predsjednik,Komšić ne govori hrvatski jezik

GS
Lovrinović: Milanović i moj predsjednik,Komšić ne govori hrvatski jezik

SARAJEVO - Poslanik i predsjednik Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović kazao je da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i njegov predsjednik.

Milanović je nedavno rekao da je on predsjednik i Hrvata u BiH, pojasnivši da su veliki broj Hrvata u BiH državljani Hrvatske, „pa im je samim tim on predsjenik“.

Lovrinović je, tokom gostovanja na Federalnoj televiziji, rekao da je državljanin Hrvatske i da je, u tom konktekstu, Milanović njegov predsjednik.

Smatra da je Milanovićev stil „dobar za odnose BiH i Hrvatske, jer je otvoren“.

Kada je riječ o hrvatskom članu Predsjendištva BiH Željku Komšiću, kaže da bi se „moglo reći da je parazit“.

-Ne upražnjava i ne zastupa one koje navodno predstavlja, niti se potrudio da to ikada učini, niti je pokazao da ima volju to da radi. On ne govori hrvatskim jezikom. Od tih „sitnih“ stvari do vrlo krupnih. Komšićev problem je to što on ima svoj stav o svemu ovome, što on ovu državu vidi drugačije, što on nema legitiman izraz hrvatskog naroda - podvukao je Lovrinović.

Dodao je da Komšić ima legitimno pravo da se bori za kakvu god hoće BiH, ali mora poštovati Ustav.

-On Ustav ne poštuje. Komšić jednostavno nije predstavnik hrvatskog naroda. Ustav kaže bošnjački i hrvatski, koji se biraju u Federaciji, i srpski iz Republike Srpske. U Izbornom zakonu stoji da se oni moraju opredijeliti kojoj nacionalnosti pripadaju. To je prevara - zaključio je zastupnik HDZ-a.

Lovrinović je kazao i se Milanović ne može porediti s predsjednikom Srbije Aleksandom Vučićem.

-Teško mi je komentarisati način komuniciranja Milanovića. Ja ponekad slično govorim pa možda izgledam grubo, međutim ne bih to uspoređivao sa recimo Vučićem. Milanović, koliko sam ja upoznat, nikada nije govorio ni o čemu što sliči na secesiju, na disoluciju, na uzimanje teritorija. Znači on je sve vrijeme govorio zapravo o političkom pravu hrvatskog naroda u BiH za legitimnim predstavljanjem - rekao je Lovrinović.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana