Ljubić: Nismo odustali od trećeg entiteta, ali sada nije momenat

Srna
Foto: Fena

SARAJEVO - Predsjednik Glavnog savjeta Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izjavio je da se nije odustalo od zaključka HNS-a iz prošle godine o formiranju trećeg entiteta u BiH, ali da sada nije momenat za to.

Ljubić ističe da je spas za BiH poštivanje načela konstitutivnosti tri naroda.

“Konstitutivnost naroda je osnovno načelo BiH. Bilo kakvi dogovori u budućnosti moraju poštivati to načelo. Ako se konstitutivni narodi dogovore da bude dva, tri, četiri ili se potpuno ukinu entiteti, onda konstitutivnost treba biti u centru ako država želi biti stabilna”, rekao je Ljubić za N1.

Ako se nekada otvori politička klima za novu teritorijalnu administrativnu jedinicu zemlje, kaže LJubić, to neće biti jednostrani akti već dogovoreni aranžmani državotvornih političkih subjekata BiH.

LJubić dodaje da u ovom momentu nema kredibilnih partnera da se razgovara o bilo kakvoj prekompoziciji BiH u pravcu trećeg, četvrtog, petog entiteta, ali nema ni kredibilnih partnera niti da se BiH prekomponuje u unitarnu centralističku državu.

On je naveo da alternativa konsocijativnoj demokratiji nije građanska država, već disolucija i raspad, te naveo primjer bivšu Jugoslaviju i Kipar.

LJubić je poručio da bez preuzimanja odgovornosti domaćih partnera BiH ne može dalje u evropske integracije.

On je ocijenio da presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević” ne predstavlja nikakvu pravnu ni političku novinu, već reciklažu prethodnih presuda.

LJubić je rekao da je ta odluka duboko politički kompromitovana jer je u njoj učestvovao sudija Faris Vehabović, i nije provodiva bez demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana