Ljekari i dalje apeluju na poštovanje svih propisanih mjera: Svaki pogrešan korak brzo postane vidljiv

Milijana Latinović
Ljekari i dalje apeluju na poštovanje svih propisanih mjera: Svaki pogrešan korak brzo postane vidljiv

BANjALUKA - Pojedinac je ključna karika u borbi sa virusom korona, a svaki pogrešan korak koji napravimo postaje vidljiv, ne može da se sakrije, a njegovo pravo lice su oboljeli i, nažalost, umrli.

Istakli su to za “Glas Srpske” šefica intenzivne njege “kovid 19” Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Milka Jandrić i načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane UKC-a Peđa Kovačević koji sa svojim kolegama svakodnevno biju bitke za živote zaraženih. Ističu da je pojedinac ključ u prenosu oboljenja i ključna karika kojom se bolest može kontrolisati ili oteti kontroli.

- Povećanje broja oboljelih i zaraženih u protekloj sedmici nije dobar pokazatelj jer se radi o eksploziji oboljenja, a razlog za takav dramatičan skok broja oboljelih jeste nepridržavanje mjera koje su propisane od strane medicinske struke - istakao je Kovačević naglasivši da je porast broja oboljelih jasan znak da su nesavjesni pojedinci kršili preporučene mjere.

Dodao je da brojevi svjedoče o tome da je proteklih desetak dana postojao izuzetno visok nivo nepoštovanja predloženih mjera koji se ogleda u povećanom prilivu oboljelih u UKC RS.

Najteži pacijenti koji obole od bolesti “kovid 19” zbrinjavaju se u Odjeljenju intenzivne medicine za oboljele od “kovida 19”.

- Jedna od komplikacija ovog oboljenja jeste i zapaljenje pluća, a kod manjeg procenta oboljelih ovo zapaljenje se pogoršava do stepena kada bolesnik više samostalno ne može da diše i treba mu pomoć mašine za vještačko disanje, respiratora. Nažalost, broj smrtnih ishoda kod bolesnika koji se liječe respiratorom je jako visok, kako kod nas, tako i u svijetu. Iz tog razloga što je veći broj zaraženih, povećava se i broj kritično oboljelih koji trebaju podršku respiratorom - pojasnila je Jandrićeva.

Iako su radeći svoj posao svakodnevno izloženi virusu, Jandrićeva i Kovačević kažu da se od početka epidemije i jedni prema drugima i prema svim pacijentima odnose kao da su svi potencijalno zaraženi te poštuju sve mjere zaštite koje su preporučene.

Najponosniji su kada nakon višednevne borbe kući ispraćaju pacijenta koji se oporavio.

- Svaka pobjeda kritično oboljelog je veliki uspjeh, kako za samog pojedinca, tako i za ekipu koja ga je liječila - poručila je Jandrićeva.

Nažalost, nemaju sve priče srećan završetak i mnogi ne uspiju da se izvuku iz kandži opake bolesti.

- Nažalost, smrtni ishodi u našem poslu su stvarnost koju gledamo svakog dana. Samo profesionalan i veoma predan odnos tokom liječenja i spoznaja da ste u datom trenutku obezbijedili sve dostupne metode liječenja kritično oboljelih mogu da pomognu u činjenici da gubite bitku - kazao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana