Linta: Milanović je lažni antifašista

Srna
Linta: Milanović je lažni antifašista

BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao duboko uvredljivu provokaciju izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, u kojoj smanjuje broj žrtava u fabrici smrti Jasenovac, a za film „Dara iz Jasenovca“ kaže da je neuvjerljiv i loš.

Osim toga, naveo je Linta, Milanović cinično kaže da su u Jasenovcu „ubijeni ljudi“, izbjegavajući da navede da su znatna većina žrtava bili Srbi, te na taj način šalje lažnu poruku da su u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u istoj mjeri stradali Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati.

Linta je u saopštenju napomenuo da je u NDH izvršen nezapamćen genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima, a nad Hrvatima nije jer su masovno podržali osnivanje te zločinačke tvorevine.

S druge strane, dodao je on, Milanović besramno ćuti na činjenicu da stalna muzejska postavka u Spomen-području Jasenovac prikazuje lažnu sliku nekadašnje fabrike smrti, a ne masovni zločin koji je ustaški režim počinio nad Srbima, Romima i Jevrejima na najsvirepije načine.

Linta je istakao da jedan od brojnih primjera revizionističke politike Milanovića jeste njegova izjava da je „Jasenovac bio mjesto genocida, prije svega nad Jevrejima, a tek kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja“.

-Potpuno je nemoralno praviti razliku među žrtvama u Jasenovcu jer su Srbi, Jevreji i Romi masovno ubijani isključivo zbog svog etničkog porijekla. Važno je naglasiti da su prvi srpski zatočenici logora Jasenovac bili Srbi koji nisu ubijeni u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag i koji su nakon njegovog zatvaranja bili deportovani u Jasenovac - rekao je Linta.

On je ocijenio da Milanović izbjegava da kaže istinu da genocid nad Srbima nije počinjen samo u Jasenovcu, već u desetinama drugih logora i na više stotina mjesta širom NDH.

- Milanović je ponovio Tuđmanovu najbezočniju laž da su Srbi dovođeni u Jasenovac zbog njihovog opravdanog otpora fašističkoj državi. Prava je istina da su Srbi hapšeni nedjeljama prije otpočinjanja bilo kakvog otpora protiv ustaške NDH - istakao je Linta.

On je ocijenio da ove i druge činjenice jasno pokazuju da je Milanović lažni antifašista koji se svojim sramnim i uvredljivim izjavama dodvorava većini hrvatskog naroda.

Tokom jučerašnjeg obilježavanja proboja posljednjih logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, u Spomen-parku Jasenovac predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je tokom komemoracije doveo u pitanje broj žrtava, a za film „Dara iz Jasenovca“ rekao da je loš i neuvjerljiv.

Odgovarajući na pitanje zašto se na tom mjestu izbjegava govoriti o genocidu, Milanović je rekao da se u Jasenovcu dogodio genocid, ali prije svega nad Jevrejima, a kasnije nad Srbima, i to isključivo onima iz Potkozarja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana