Lešante: Ustavni sud BiH radi na sprovođenju bošnjačke političke agende

GS
Lešante: Ustavni sud BiH radi na sprovođenju bošnjačke političke agende

BRISEL – Ustavni sud BiH, u kojem troje stranih sudija rade ruku pod ruku sa dvoje bošnjačkih sudija i neprestano preglasavaju Srbe i Hrvate, radi na sprovođenju bošnjačke političke agende, kršeći Aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Rekla je to za magazin "Pečat" RTRS-a francuski poslanik u Evropskom parlamentu Žili Lešante koja je uputila Prijedlog rezolucije o reformi Ustavnog suda BiH za prestanak mandata stranim sudijama predsjedniku Evropskog parlamenta na odlučivanje i dalju proceduru.

Ona je naglasila da očekuje pokretanje debate o toj instituciji koja je, kaže, "vrlo sporna u BiH".

Kako saznaje RTRS, pripremljeno je i poslaničko pitanje Evropskoj službi za spoljne poslove i visokom predstavniku EU Žozefu Borelu u vezi sa Kosovom i Metohijom.

- S obzirom na to da je EU vodila dijalog između Srbije i Kosmeta od 2001.godine, da li visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku smatra da je prikladno da se o istom statusu razgovara i o pitanju Republike Srpske?" – glasi ovo pitanje.

Ona je predložila reformu suda tako što će ih zamijeniti sudije iz BiH, s obzirom na "nedostatak nepristranosti međunarodnih sudija".

Takođe, traži da predsjednik Evropskog parlamenta ovu rezoluciju proslijedi Predsjedništvu BiH, Kancelariji visokog predstavnika u BiH, Savjetu i Evropskoj komisiji.

Kako je saopšteno iz Evropskog parlamenta, Lešante u preambuli rezolucije naglašava da Ustav BiH, koji je proizišao iz Dejtonskog sporazuma (sklopljenog 1995.) predviđa uspostavljanje Ustavnog suda sastavljenog od devet članova, od kojih četvoricu bira Federacija BiH (dva Hrvata i dva Bošnjaka), dvojicu imenuje Republika Srpska, dok su tri člana strani državljani, koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

- Te međunarodne sudije su se, kršeći načelo nepristranosti, često priklanjali na stranu bošnjačkih sudija, pri čemu su srpske i hrvatske sudije postajale manjina, te su tako donosili odluke na temelju više političkih nego pravnih kriterijuma, posebno na štetu Republike Srpske i njene autonomije - piše Lešante u rezoluciji.

Kao primjer navodi odluku Ustavnog suda BiH o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem Republike Srpske, koja "predstavlja kršenje Ustava, jer se njome de fakto oduzima 3,5 odsto njene teritorije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana