Les: Sankcije neće riješiti problem koji postoji u BiH

Srna
Les: Sankcije neće riješiti problem koji postoji u BiH

BEOGRAD- Profesor na Univerzitetu Kembridž Timoti Les izjavio je da sankcije neće riješiti problem koji postoji u BiH, a to je da Srbi i Hrvati ne žele da budu dio ovakve BiH.

"Sankcije će vjerovatno pojačati osjećaj nesigurnosti koji Srbi imaju i produbiće postojeći problem", rekao je Les.

On kaže da će Srbi i Hrvati prihvatiti BiH samo ako imaju pravo na sopstveno odlučivanje.

Les ističe da Bošnjaci odugovlače pregovore o Izbornom zakonu BiH, jer izbornu reformu smatraju prijetnjom za njihove fundamentalne i nacionalne interese.

On ne vjeruje da postoji šansa za rješenje i da to kreira neizvjesnost po pitanju razvoja političke situacije u BiH imajući u vidu da politički predstavnici Hrvata u BiH prijete i mogućim bojkotom izbora ako ne dođe do izborne reforme.

"To će potencijalno pokrenuti paralelnu krizu, osim ove koja postoji, a tiče se statusa Srba", rekao je Les u intervjuu za Televiziju Tanjug.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Les kaže da je skeptičan da će to pitanje biti riješeno jer SAD i EU zbog svoje strateške pozicije na Balkanu žele da Srbija prizna Kosovo.

U vezi sa razvojem situacije u Crnoj Gori, Les je rekao da je teško prognozirati bilo šta, ali da misli da će doći do pada Vlade u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana