Lazić: Obustaviti finansiranje i saradnju sa institutom za nestala lica BiH

Srna
Foto: GS

BANjALUKA - Predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i institucija koje učestvuju u procesu traženja nestalih traže da se obustavi finansiranje i saradnja institucija Republike Srpske sa Institutom za nestala lica BiH do rješenja njegovog statusa, reformisanja, te izbora novog Upravnog odbora i Kolegijuma direktora.

Nakon sastanka predstavnika ovih organizacija i institucija sa predstavnicima vlasti Republike Srpske, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da su nezadovoljni izborom novog Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH.

"Zahtijevamo od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara da bez odlaganja pokrene inicijativu za stavljanje van snage odluke nelegalnog privremenog Upravnog odbora Instituta i poništavanje konkursa za izbor i imenovanje Kolegijuma direktora", rekao je Lazić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će o zaključcima sa današnjeg sastanka informisati predsjednika i premijera Republike Srpske, srpskog člana Predsjedništva BiH, predsjednika Narodne skupštine Srpske i predsjedavajućeg Savjeta ministara od kojim će tražiti pomoć za uspostavljanje legalne upravljačke strukture Instituta.

Lazić je rekao da Republika Srpska još potražuje 1.652 poginula srpska borca i civila u proteklom ratu. On je naveo da je Institut za nestala lica BiH od svog osnivanja 2008. godine identifikovao posmrtne ostatke samo 260 Srba, dodajući da je riječ o tijelima koja su se nalazila u tri spomen kosturnice u Republici Srpskoj.

"U ovoj godini za osam mjeseci Institut je pronašao posmrtne ostatke samo četiri lica srpske nacionalnosti. To su krajnje poražavajući podaci o radu ove institucije u pogledu traženja srpskih žrtava rata", zaključio je Lazić.

Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH odlučio je prošle sedmice da će novi Kolegijum direktora Instituta sačinjavati Nikola Perišić, Marko Jurišić i Mujo Hadžiomerović.

Branimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, rekao je ranije da je "Amor Mašović dobio mjesto savjetnika kod Marka Jurišića, što pokazuje da će on ponovo iz sjenke da rukovodi Inistitutom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana