Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH: Budžet mora biti usvojen

Vedrana Kulaga Simić
Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH: Budžet mora biti usvojen

Pred BiH je dosta posla i vjerujem da će budžet institucija za ovu godinu, kao jedan od trenutnih prioriteta, biti usvojen u Parlamentu BiH, kaže za “Glas Srpske” delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH i funkcioner SNSD-a Lazar Prodanović.

- Sjednica Predstavničkog doma je zakazana za 7. jul, dok bi Dom naroda trebalo da zasjeda dan kasnije sa temom budžeta za ovu godinu. Za sada se može čuti da će taj dokument biti usvojen po hitnom postupku. Mi smo saglasni da ga podržimo i u jednoj i drugoj proceduri - istakao je Prodanović.

GLAS: Prijedlog budžeta institucija BiH za 2020. godinu je Predsjedništvo BiH utvrdilo prošle sedmice. Očekujete li probleme?

PRODANOVIĆ: Urađeno je ono što se moglo uraditi u ovoj situaciji, a to je da se oko 40 miliona maraka uštede usmjeri na saniranje posljedica virusa korona. Bilo bi značajno da, što prije, bude usvojen budžet da bi se do kraja godine moglo raditi i uraditi što je planirano u tom redukovanom budžetu. Ako bude išlo po hitnoj proceduri, to je princip uzmi ili ostavi. Riječ je o prijedlogu koji je usaglašen i u Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH, tako da vjerujem da ima dovoljnu podršku u Parlamentu BiH.

GLAS: Ukalkulisana su i oko četiri miliona KM za lokalne izbore?

PRODANOVIĆ: To su sredstva koja su, prema projekciji, potrebna za izbore. Nema razloga da se dovodi u pitanje njihovo održavanje u ovoj godini. Sada je odgovornost na onima koji sprovode te aktivnosti, a to je Centralna izborna komisija BiH.

GLAS: BiH, s druge strane kada se radi o odgovornosti, kasni na putu ka EU. Napravljen je prijedlog članova budućeg parlamentarnog odbora za blisku saradnju sa zvaničnim Briselom. Vi ste predloženi na toj listi, može li BiH da ubrza?

PRODANOVIĆ: Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamenta BiH i Evropskog parlamenta je važno tijelo. Ostalo je da to potvrdi i Predstavnički dom iduće sedmice. Nakon toga će taj odbor biti konstituisan i usvojen poslovnik o radu. Ovim je ispunjen i jedan od 14 prioriteta iz posljednjeg izvještaja za BiH i sada bi trebalo da se fokusiramo na još dodatnih sedam prioriteta koji bi trebalo da budu realizovani do kraja oktobra. Tu su mahom izmjene zakona, nakon čega će izvještaj biti dostavljen Evropskoj komisiji da bi na osnovu toga dala mišljenje. BiH treba status kandidata za članstvo u EU. Postoji konsenzus ključnih političkih aktera da ova pitanja budu riješena u ovom relativno kratkom roku.

GLAS: Uz to preostalo vrijeme tu je i virus korona, lokalni izbori te generalno težak put do dogovora o brojnim pitanjima u BiH.

PRODANOVIĆ: Ne bi trebalo da bude prepreka niti opravdanja za kašnjenja. Nadam se da će ključni akteri predložiti i izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na Mostar da bi u tom gradu mogli da budu konačno održani izbori. Taj prijedlog bi trebalo da stigne u julu. Ostaju nam, od prioriteta, izmjene zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, javnim nabavkama, sukobu interesa i još neka pitanja. To je nešto što se, ako bude dovoljan stepen spremnosti za kompromis, može uraditi. Time bismo i nadoknadili veliko zakašnjenje iz, ne samo ovog pandemijskog, nego i ranijeg perioda.

Strane sudije

GLAS: Član ste Ustavno-pravne komisije u Domu naroda, a Vaše kolege iz Predstavničkog doma će iduće sedmice razmatrati prijedlog iz Srpske da strane sudije u Ustavnom sudu zamijene domaći stručnjaci. Ima li pomaka u tom dijalogu?

PRODANOVIĆ: Nisam siguran. Naš cilj je da prestane njihov mandat, ali je očigledno da nema volje sa bošnjačke strane da ta priča i dobije takav epilog. Ovo pitanje nije na listi pitanja koja treba riješiti do jeseni, ali bi bilo važno da  dođe do rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana