Lajen: EU obezbijedila najveći izbor vakcina protiv "kovida-19"

Tanjug
Lajen: EU obezbijedila najveći izbor vakcina protiv "kovida-19"

BRISEL - Evropska komisija sklopiće sutra ugovor sa faramceutskom kompanijom "Moderna" o nabavci do 160 miliona doza potencijalne vakcine protiv "kovida-19".

- Ova vakcina može biti visoko efikasna protiv virusa korona. Kada vakcina bude dokazano bezbjedna i efikasna, svaka zemlja članica će je dobiti u isto vrijeme i pod istim uslovima - kaže predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

Ugovor sa "Modernom" je šesti po redu ugovor o nabavci vakcina koji je EK u ime EU i zemalja članica potpisala s farmaceutskim kompanijama sa teritorije Evrope.

U Briselu najavljuju da se radi na još jednom ugovoru.

- Tako ćemo obezbijediti najsveobuhvatniji portfolio vakcina protiv "kovida-19" na svijetu. To će Evropljanima obezbijediti pristup najperspektivnijim budućim vakcinama koje će dodatno biti ispitane od strane Evropske agencije za lijekove i odobrene samo ako su bezbjedne i efikasne - kaže fon der Lajen.

Pored prioriteta kao što je obezbjeđivanje vakcine za građane Evrope, u Briselu naglašavaju da je nephodno istovremeno obezbijediti da svi u svijetu dobiju pristup povoljnoj vakcini.

U tu svrhu globalno je prikupljeno 16 milijardi evra, a EU je doprinijela sa 800 miliona evra instrumentu "Kovaks" koji se zasniva na donacinama visokorazvijenih zemalja za nabavku vakcina za manje razvijene zemlje.
U Briselu napominju da će samo vakcinacija i to sveobuhvatna doprinijeti zaustavljanju pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana