Kuzmanović: Ustav Srpske nastao prije oružanih sukoba u BiH

Srna
Kuzmanović: Ustav Srpske nastao prije oružanih sukoba u BiH

BANjALUKA - Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas Srni da je 28. februar 1992. godine posebno značajan, nezamjenljiv i nepromjenljiv istorijski datum kada je donijet Ustav Srpske kao najviši pravni akt.

"Republika Srpska kao državotvorna jedinica srpskog i drugih naroda ide u susret 28 godina od donošenja svog ustava kojim je trajno potvrđen rezultat referenduma srpskog naroda u novembru 1991. godine i 9. januar kao Dan Republike", rekao je Kuzmanović Srni, povodom 28 godina od donošenja Ustava Republike Srpske.

On je istakao da je Ustav Republike Srpske mirnodopski, demokratski i pravni akt nastao prije oružanih sukoba u BiH.

"Ustav Republike Srpske garantuje jedinstvenu, nedjeljivu i neotuđivu teritoriju Srpske. Njime se garantuje i puna zaštita ljudskih prava i sloboda, vladavina prava, socijalna pravda, višestranački sistem, parlamentarna demokratija, lokalna samouprava, zaštita prava etničkih manjina i tržišna privreda", rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da je obaveza svakog da primjenjuje i poštuje Ustav Republike Srpske.

Sutra će se navršiti 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana