Kusturica: Zapad preko Srba pripremao rat sa Rusijom

Srna
Kusturica: Zapad preko Srba pripremao rat sa Rusijom

MOSKVA - Srpski reditelj Emir Kusturica smatra da je bombardovanje Srbije od SAD i 20 članica NATO pakta devedesetih godina bila proba onoga što su pripremali Rusima, te da je Srbija bila pokusni kunić.”

Ako bude novog rata Zapad će ga voditi protiv Rusije kao što su bili i Prvi i Drugi svjetski rat”, rekao je Kusturica za moskovski časopis “Međunarodni život”, koji izdaje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

On je, povodom godišnjice NATO bombardovanja, istakao da su Srbi krvavo plaćali svoje iluzije, ne samo o lažnoj braći, nego o lažnim zapadnim saveznicima.

Kusturica smatra da je srpska vezanost za Rusiju bila i ostala i da je Rusija i danas, jedini garant da će Kosovo i Metohija ostati srpsko.

“Naš jedini pravi saveznik što se tiče Kosova je Rusija i, na sreću, naše rukovodstvo je još dovoljno mudro, za razliku od opozicije, pa može da balansira i ne uvodi sankcije Rusiji”, rekao je Kustiruca.

Na pitanje žali li zbog raspada Jugoslavije, Kusturica je rekao da ne žali za tom državom, a nostalgičan može da bude prema određenim ljudima i događajima.

“Lakoća kojom se ona raspala govori o tome da je Srbi nisu željeli i da im je jugoslavenska ideja bila nametnuta. Bio je to projekat koji je Zapad nametnuo 1918. godine, a i druga Jugoslavija je stvorena dogovorom velikih sila”, rekao je on.

On je ocijenio da je Srbija prva zemlja na svijetu koja se suprotstavila silama Zapada, da je prvi borac - antifašista u Evropi bio Dragoljub Draža Mihailović, koji je u maju 1941. kao pukovnik kraljevske Jugoslovenske armije u brdima Srbije organizovao prvu grupu oslobodilačkog pokreta, te je pojasnio da se prva srpska gerila nije zvala partizani, kako to smatraju u Rusiji, već četnici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana