Kurc u utorak sa Trampom u Bijeloj kući o zapadnom Balkanu

Tanjug
Kurc u utorak sa Trampom u Bijeloj kući o zapadnom Balkanu

BEČ- Austrijski kancelar Sebastijan Kurc u nedjelju putuje u SAD, gdje će u utorak imati sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, sa kojim će, kako se najavljuje u Beču, ponovo razgovarati i o zapadnom Balkanu.

Ovo je za Kurca već druga posjeta Bijeloj kući na poziv Trampa u samo godinu.Inače Kurc je bio prvi austrijski kancelar koji je poslije 13 godina primljen u Bijeloj kući od strane predsjednika SAD.

U delegaciji koju predvodi Kurc biće još ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg, ministarka privrede Margarete Šrambek i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler.

Kada je riječ o razgovoru sa Trampom, koji je planiran da traje sat vremena, biće riječi o daljoj izgradnji strateškog partnerstva sa SAD, prijetećem trgovinskom ratu EU i SAD, kao i tješnjoj saradnji u cilju postizanja stabilnosti na zapadnom Balkanu.

- Zajedno sa SAD mi Evropljani imamo veliki interes za stabilnošću na zapadnom Balkanu i zajedničkoj borbi protiv terorizma - naglašeno je iz kabineta.

Na prošlogodišnjem sastanku Kurc je od Trampa tražio da SAD iskoriste svoj uticaj na Kosovu i angažuju se u rješavanje kosovskog pitanja.
U Beču se ističe da SAD cijene austrijsko znanje o Balkanu, što je potvrdio i državni sekretar SAD Majk Pompeo u nedavnom razgovoru sa šefom diplomatije Šalenbergom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana