Krsmanović nezakonito zadužio opštinu

Radmila Đević
Krsmanović nezakonito zadužio opštinu

Foča - Stanica javne bezbjednosti Foča podnijela je u petak Okružnom tužilaštvu u Trebinju dva izvještaja protiv bivšeg načelnika opštine Foča Zdravka Krsmanovića zbog zloupotreba službene dužnosti ili ovlašćenja, saznaje "Glas Srpske".

Krsmanoviću se, kako "Glas Srpske" saznaje, stavlja na teret da je u svojstvu načelnika opštine bez saglasnosti Skupštine opštine Foča i Ministarstva finansija RS podigao kredit u iznosu od dva miliona KM i time zloupotrijebio položaj. U vrijeme podizanja kredita na snazi je bila odluka o privremenom finansiranju, jer budžet opštine Foča nije bio usvojen.

Izvor blizak istrazi rekao je da se Krsmanović u drugom izvještaju tereti da je u oktobru prošle godine, kao načelnik opštine i predsjednik Odbora za izgradnju hrama Svetog Save, sa računa podigao 59.400 KM i tim novcem isplatio obnovu fasade na zgradi Plavi neboder koji se nalazi odmah u blizini hrama.

- Kao predsjednik Odbora naprije je poslao zahtjev načelniku opštine, odnosno sebi, za odobravanje novca, a potom novac usmjerio ka izvođaču radova, firmi "Petković" iz Novog Goražda, da obnovi i sredi fasadu na neboderu - ispričao je isti izvor.

Inače, taj odbor ne priznaje Mitropolija dabrobosanska u čijoj je nadležnosti Foča.

Krsmanović ne smatra da je uradio bilo šta sporno.

- Time je nastavljena praksa da opština izdvaja sredstva za izgradnju hrama i da se hram i njegova okolina uređuju - rekao je Krsmanović.

Za kredit od dva miliona tvrdi da je sve legalno i da je za to postojala saglasnost resornog ministarstva.

- Za kreditno zaduženje od tri miliona postojala je skupštinska odluka iz 2010. godine, samo je kredit realizovan u dvije faze. Prva je iznosila milion za podsticaj poljoprivredi, a druga, dva miliona za izgradnju Akva parka i kružnog toka. Za sve je postojala saglasnost - rekao je Krsmanović i dodao da je saglasnost Skupštine opštine data kroz usvojeni budžet.

Istražitelji u Foči imaće mnogo posla oko izgradnje Akva parka u vrijeme Krsmanovićevog mandata. Saznajemo da je do sada utvrđeno 59 nepravilnosti u ovom projektu.

Predizborno šminkanje

Krsmanović je obnovio fasadu na Plavom neboderu u vrijeme predizborne kampanje.

- Njemu su ranije stanari te zgrade putem zajednice etažnih vlasnika slali dopise s molbom da im opština pomogne u obnovi fasade, ali ih je on dva puta odbijao uz obrazloženje da opština nema ništa s tim - ispričao je naš izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana