Krišto: SDA zanima samo eliminacija konstitutivnosti

Srna
Krišto: SDA zanima samo eliminacija konstitutivnosti

SARAJEVO - SDA nije zainteresovana ni za kakve izmjene Izbornog zakona BiH i uključivanjem drugih bošnjačkih opozicionih stranaka kupuje vrijeme, ocijenila je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto.

Krišto je istakla da SDA nije zainteresovana za izmjene Izbornog zakona BiH, što se vidi i kroz tok pregovora, prenose hrvatski mediji.

“Procesi traju dugi niz godina, kao i razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH, ali sada smo došli do jedne faze gđe dalje više ne postoji nego se stvari moraju promijeniti”, rekla je Krišto.

Ona je navela da su goruća pitanja mogla biti davno riješena da je SDA bila zainteresovana za intenzivnije susrete i razgovore.

“SDA nikada do sada nije iznijela svoj prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da se zadovolje presude Ljubić i legitimno predstavljanje, kao ni Sejdić Finci”, rekla je Krišto.

Međunarodna zajednica, prema njenim riječima, insistira na dogovoru unutar domaćih političkih predstavnika i ne planira nametnuti rješenje.

“Postoji koncept SDA, kao i drugih stranaka iz Sarajeva, koji se kosi s temeljnim načelom Ustava BiH i urušava Dejtonsku strukturu. To je jedino što nude. Jedina izmjena koja njih zanima je eliminacija legitimnog predstavljanja i konstitutivnih naroda”, zaključila je Bojana Krišto.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana