Krišto - fon der Lajen: U fokusu i dalje ključnih 14 prioriteta

Srna
Krišto - fon der Lajen: U fokusu i dalje ključnih 14 prioriteta

SARAJEVO - Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto razgovarala je danas u Briselu sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o saradnji institucija BiH sa Evropskom komisijom, ističući da nastavak reformi i ispunjavanje 14 ključnih prioriteta za napredak na evropskom putu ostaju u fokusu rada institucija BiH.

Krišto je informisala Fon der Lajenovu o prioritetima rada Savjeta ministara u narednom periodu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ona je navela da je Savjet ministara već utvrdio Nacrt budžeta za 2023. godinu, čime se obezbjeđuje stabilnost institucija i provođenje planiranih reformskih aktivnosti, te usvojio niz drugih bitnih dokumenata iz evropske agende.

Krišto je rekla da, usljed složenosti političkog sistema u BiH, napredak na evropskom putu zahtijeva dosta strpljenja, kompromisa i konsenzus različitih nivoa vlasti u BiH, te da je za cijeli proces ključna podrška evropskih institucija.

Prema njenim riječima, rješavanje mnogih unutrašnjih pitanja u BiH bitno je za nastavak procesa integracija, od kojih je najznačajnija izmjena izbornog zakonodavstva, kako bi se konstitutivni narodi doveli u ravnopravan položaj i relaksirali politički odnosi, te akteri fokusirali na evropska pitanja.

Fon der Lajenova je izrazila zadovoljstvo dinamikom provođenja reformi, a posebno 14 ključnih prioriteta i programa koji se odnose na socio-ekonomska pitanja.

Ona je naglasila da BiH može računati na svu potrebnu pomoć EU na svom evropskom putu.

Fon der Lajenova je najavila da planira da posjeti BiH krajem godine u okviru posjete zapadnom Balkanu i tom prilikom da se ponovno susretne s predsjedavajućom Savjeta ministara.

Ona je rekla da se već iz postignutog jasno vidi da je EU bila u pravu kad je BiH ukazala povjerenje, dodijelivši joj kandidatski status, i naglasila da BiH mora da iskoristi ovaj trenutak kako bi ubrzala svoj integracioni proces.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana