Krišto: BiH nema čarobni štapić da utiče na retoriku Republike Srpske i mora da je uvažava

Tanjug
Krišto: BiH nema čarobni štapić da utiče na retoriku Republike Srpske i mora da je uvažava

BRISEL - Borjana Krišto, prva žena na čelu vlade BiH, smatra da BiH nema čarobni štapić da promeni retoriku Republike Srpske.

Ona je odgovarajući na pitanja poslanika u Evropskom parlamentu u vezi sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom, koji je prekinuo veze za američkim i britanskim diplomatima i intenzivirao odnose za Rusijom, rekla da BiH nema čarobni štapić da promjeni tu retoriku. 

"Mi moramo da uvažavamo legitimnu političku volju Republike Srpske, odnosno, konstitutivnog srpskog naroda iz Republike Srpske jer bez njih ne mogu funkcionirati institucije BiH i ne mogu se donositi odluke. Mi ćemo učiniti sve, na tragu evropskih vrijednosti i poštovanja svih odluka i stavova spoljne politike EU, da uskladimo svoje poteze s tim a da institucije BiH rade u skladu sa ustavnim ustrojstvom i poslanicima koji su utemeljeni isključivo na Ustavu i na izbornim  pravima", odgovorila je Krišto. 

U toku svoje posjete Briselu, Krišto se 20.marta srela sa predsjednikom Savjeta EU Šarlom Mišelom a danas sa predsjednicom Evropskog parlamenata Robertom Mecolom. Sadržaj razgovora ovih sastanaka nije bio objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana