Krim proglasio nezavisnost

anjug
Krim proglasio nezavisnost

Simferopolj -- Vrhovni sovjet Krima usvojio na vanrednoj sednici rezoluciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji za "prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije".

"Proglašava se Krim nezavisnom suverenom državom - Republikom Krim, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status", navedeno je u prvoj tački Rezolucije koja je, kako se navodi, usvojena na osnovu referenduma na kom su se birači izjasnili za prisajedinjenje Risji i istupanje iz sastava Ukrajine.

Ističe se da Krim namjerava da gradi odnose sa drugim državama "na osnovu jednakosti, mira, dobrosusedstva i drugih opštepriznatih principa političke, ekonomske i kulturne saradnje među zemljama".

Skupština se, takođe, obratila UN i svim državama svijeta da je priznaju. "Republika Krim obraća se UN i svim državama svijeta sa pozivom da priznaju nezavisnu državu koju su formirali narodi Krima", navodi se u dokumentu.

Kako je javila nedavno osnovana krimska agencija Kriminform, aktivnosti državnih organa Ukrajine na teritoriji Krima se obustavljaju, a odluke i zakoni Vrhovne rade Ukrajine (skupštine), kao i drugih ukrajinskih državnih organa, usvojene poslije 21. februara ove godine od danas ne važe.

"Sve jedinice ukrajinske vojske na Krimu biće rasformirane u okviru nacinalizacije ukrajinske državne imovine", izjavio je danas predsjednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov.

Istovremeno, skupština je državnu imovinu Ukrajine proglasila "državnom imovinom Republike Krim". Poslanici su donijeli odluku da od 30. marta vremenska zona na teritoriji poluostrva bude ista kao u Moskvi.

Predsjednik krimske vlade Sergej Aksjonov rekao je danas da Krim ne namjerava da bude izdržavan i da u Rusiji neće "praznih ruku". "Ubijeđen sam da mi možemo i sami da zarađujemo", rekao je on.

Ispred ulaska u zgadu Gradskog vijeća Sevastopolja održava se miting na kome učestvuje oko stotinu ljudi sa ruskim zastavama.

Kako je ranije danas izjavio predsjednik Vrhovnog savjeta za organizaciju referenduma Mihail Mališev prema konačnim rezultatima referenduma o statusu Krima za pripajanje Krima Rusiji je glasalo 96,77 odsto stanovnika poluostrva. Na referendumu je glasalo 83,1 odsto birača.

Međutim, svijet ne priznaje rezultate referenduma na Krimu jer smatra da su krimske vlasti pod patronatom Moskve organizovale izjašnjavanje građana, sa unapred pripremljenim planom da se ta autonomna pokrajina Ukrajine pripoji Rusiji. Zapadne sile smatraju stoga da je Rusija prekršila međunarodno pravo i najavljuju oštre sankcije.

Moskva s druge strane negira navode zapadnih sila i odgovara da je narod na Krimu sam odlučivao i da će Rusija ispoštovati njihovu volju. A kada je riječ o sankcijama, zvanična Moskva je odavno najavila da će i ona uvesti sankcije EU i SAD.

Sutra obraćanje Putina na sjednici oba doma parlamenta

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratiće se sutra poslanicima na zajedničkoj sjednici oba doma ruskog parlamenta u vezi sa Krimom, rekao je predstavnik Kremlja u Donjem domu.
Gari Mink, predstavnik Kremlja u državnoj Dumi, rekao je novinarima da će predsjednik Rusije održati govor na zajedničkoj sjednici Dume i Savjeta Federacije, odnosno Gornjeg doma, nakon referenduma na kome je Krim podržao prisajedinjenje Rusiji.

Zamjenik predsjednika Dume Ivan Meljnikov rekao je da će Donji dom parlamenta sutra objaviti saopštenje u kome će podržati rezultate referenduma na Krimu, prenijela je agencija Interfaks.

Ukupno 96,8 odsto birača na Krimu podržalo je prisajedinjenje regiona Rusiji, konačni su rezultati referenduma koje je saopštio šef Izborne komisije Krima Mihail Mališev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana