Kreće obnova dvorca "Teramare", BiH je plaća 2,1 milion KM

Srna
Kreće obnova dvorca "Teramare", BiH je plaća 2,1 milion KM

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da se očekuje obnova nekadašnje rezidencije u Beču, koja je vlasništvo BiH, kao i njeno stavljanje u funkciju, te istakla da se više pažnje mora posvetiti imovini BiH u inostranstvu.

Turkovićeva je zajedno sa ambasadorom BiH u Austriji Kemalom Kozarićem danas u Beču posjetila nekadašnju rezidenciju koja je u vlasništvu BiH, čija je rekonstrukcija planirana u naredne dvije godine.

Turkovićeva je istakla da je Savjet ministara 14. jula donio Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta kapitalnih ulaganja – rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH u Beču, procijenjene ukupne vrijednosti 2,1 milion KM.

Projekat, čiji je završetak planiran do 2022. godine, biće finansiran iz sredstava uplaćenih na osnovu Odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresovanost nijedne države nasljednice bivše SFRJ, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

Riječ je o objektu izuzetne vrijednosti, smještenom u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga koji je izgrađen 1868. godine i do 1993. godine služio kao rezidencija bivše SFRJ.

U objektu, poznatom i pod nazivom dvorac "Teramare", od 1993. do 2014. godine je bila smještena Ambasada Hrvatske, a savezna kancelarija za zaštitu spomenika Austrije objekat je stavila pod zaštitu, kao objekat od istorijskog, kulturnog i javnog značaja. 

Rekonstrukcija objekta trebalo bi da započne nakon što se završe sva ispitivanja i dostavi konačan izvještaj o stanju objekta.

Turkovićeva je istakla da BiH mora više pažnje posvetiti svojoj imovini u inostranstvu, posebno nekretninama u zemljama u kojima BiH nema diplomatsko-konzularna predstavništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana