Krajišnik svjedoči u odbranu Karadžića

SRNA
Krajišnik svjedoči u odbranu Karadžića

Hag - Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas će u Haškom tribunalu dodatno ispitivati svjedoka svoje odbrane, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Srpske Tomislava Kovača.

Kovač je u glavnom iskazu prošle sedmice tvrdio da ni on niti Karadžić nisu znali za likvidacije muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice u julu 1995. godine, a kao “glavnog ideologa” zločina označio je pukovnika Ljubišu Bearu, tadašnjeg načelnika za bezbjednost u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske.

Na spisku svjedoka odbrane nalaze se još bivši šef Karadžićevog kabineta Mile Dmičić, koji bi trebalo da potvrdi da optuženi nije dobijao informacije o ubistvima u Srebrenici, a zatim bivši ministar za informisanje Republike Srpske Miroslav Toholj.

U odbranu Karadžića ove sedmice svjedočiće i bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik koji je u avgustu pušten iz zatvora nakon što je odslužio dvije trećine kazne od 20 godina na koju je osuđen u Haškom tribunalu. Krajišnik je u Tribunal stigao u prošli petak.

Posljednji na listi svjedoka Karadžićeve odbrane za ovu sedmicu jeste nekadašnji pomoćnik načelnika za bezbjednost u Drinskom korpusu Vojske Republike Srpske Vujadin Popović.

Za danas je najavljen nastavak suđenja nekadašnjem komandatnu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

Tužilaštvo privodi kraju izvođenje svojih dokaza u ovom predmetu. Najavljeno je da će iskaze još dati nekoliko vještaka optužbe, istoričar Patrik Trejnor, vojni eksperti Ričard Higs, Juan Braun i Rejno Tunens i demograf Eva Tabo.

Nakon odluke žalbenog vijeća, raspored rada je izmijenjen tako da će se, zbog zdravstvenog stanja optuženog, do kraja dokaznog postupka tužilaštva raditi četiri dana u sedmici, a slobodan dan biće srijeda.

Pretresnom vijeću naloženo je da pitanje rasporeda ponovo razmotri prije početka dokaznog postupka odbrane, čiji se početak očekuje u februaru ili martu 2014. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana