Kozomara: Non-pejperom neko moćan “ispipava” javnost

Srna
Kozomara: Non-pejperom neko moćan “ispipava” javnost

BANJALUKA - Politički analitičar Anđelko Kozomara ocijenio je da je pojava neslužbenog diplomatskog dokumenta non-pejper, navodno upućenog iz Slovenije u Brisel, nečija zanimljiva ideja, puštena u javnost zarad “opipavanja pulsa” ovdašnjih političara i naroda kada je riječ o pitanjima određenog prekrajanja granica na Balkanu i mirnog razlaza u BiH.Kozomara je ukazao na to da Slovenija uskoro počinje predsjedavanje EU i da je, najvjerovatnije, dobila nekog moćnog i jakog da ovaj dokument pusti s ciljem “ispipavanja” pulsa javnosti na ovim prostorima.

 “U BiH bi sigurno sva tri konstitutivna naroda bila srećna da se ovo riješi mirno i da svako vidi neki svoj put u kome može da odlučuje o ključnim pitanjima svog napretka opstanka i razvoja. Dakle, na ovom planu nam predstoji zanimljivo ljeto i jesen u kome ćemo se vjerovatno verbalno sukobljavati oko toga ko je u pravu i ko će dobiti žzeleno svjetlož za realizaciju tih projekata”, rekao je Kozomara Srni.

On je naveo da bi se taj dokument, ukoliko zaista postoji, vremenom morao dorađivati, jer Srbi, na primjer, nikada ne bi pristali da sjeverni dio samozvanog Kosova i zajednica srpskih opština budu u okviru Albanije bez obzira na status koji se nudi.

“To bi se sigurno na neki način otcijepilo od samozvanog Kosova i pripojilo Srbiji. Takođe, priča o rješenju problema zapadnog Balkana moraće da obuhvati Sjevernu Makedoniju koja je veće bure baruta od BiH, iako u žnon pejperuž nije pomenuta”, kaže Kozomara.

On ocjenjuje da ovaj dokument i dalje ostaje misterija u smislu da njegovo postojanje sada demantuje onaj koji ga je navodno pisao - premijer Slovenije Janez Janša.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana