Kozić: Srpska ima dovoljno suvereniteta za očuvanje naroda

Srna
Kozić: Srpska ima dovoljno suvereniteta za očuvanje naroda

ISTOČNO SARAJEVO- Republika Srpska u BiH ima dovoljno suvereniteta da zaštiti sve ono što je bitno za očuvanje srpskog naroda na jednom prostoru, izjavio je Srni predsjednik Skupštine Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Dušan Kozić.

Kozić, koji je u avgustu 1994. godine izabran za predsjednika Vlade Republike Srpske, rekao je da se time može biti zadovoljno, pogotovo imajući u vidu sve pritiske kojima je Srpska bila izložena u posljednjih 20 godina.

"Vrijeme koje dolazi, okruženje u kom se nalazimo u svjetskim i evropskim događajima, nisu nimalo ružičasti", rekao je Kozić povodom obilježavanja 27 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prisjećajući se tog vremena, on je naveo da je u novembru 1995. godine u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, te istakao da je time okončan rat, kao nevolja koja je sve jednako pritiskala.

Prema njegovim riječima, Srbi u Republici Srpskoj u prvom momentu nisu bili baš najsrećniji, jer su ambicije poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i ministara Vlade Srpske bile malo veće od onoga što se ostvarilo.

Kako je vrijeme odmicalo, rekao je Kozić, sve se više optimizam vraćao, tako da se nakon desetak godina vidjelo da je ostvareno više od 80 odsto elemenata suvereniteta i da ima dovoljan okvir da se zaštiti i narod i Republika Srpska u postojećem formatu koji je Dejtonski sporazum odredio.

On je izrazio bojazan da će pred generacijama koje sada vode Narodnu skupštinu i strankama u Republici Srpskoj biti podjednako teški dani, kao što su bili devedesetih godina prošlog vijeka, kada su čelni ljudi stali pred narod i rekli mu da su oni ti koji će očuvati jedinstvo Srba i neće dozvoliti da se ponove stradanja poput onih iz 1941. godine.

"Onda smo u oktobru 1991. godine smogli snage i jedinstva da kažemo nećemo dozvoliti majorizaciju i nadglasavanje, nakon čega smo formirali Skupštinu srpskog naroda u BiH, da bi 1992. poručili međunarodnoj zajednici da ćemo svoj narod braniti svim sredstvima", rekao je Kozić.

Prema njegovim riječima, tadašnje rukovodstvo Republike Srpske sve to je uspjelo.

"Mi smo sve to iznijeli i sad okupljeni u Asocijaciju Stvaraoci Republike Srpske nastojimo mlađima prenijeti dio tih iskustava. Ovi što trenutno vode Narodnu skupštinu Republike Srpske, bojim se da će biti u podjednako teškim situacijama, da donose bitne odluke za srpski narod, jer događaji baš ne idu u nekom pozitivnom pravcu u Evropi", naglasio je Kozić.

On je poručio svim strankama u Republici Srpskoj da dobro razmisle šta čine, a još više šta pričaju, te ukazao da su od 1990. do 1992. godine bile ispeglane sve ideološke razlike u srpskom narodu, dok su danas stranačka razmimoilaženja mnogo ekstremnija nego tada ideološka.

"To me malo brine, što stranke nedovoljno komuniciraju, bez obzira na stranačke politike. Kada su u pitnju država i narod, to treba da bude po strani u odnosu na ono što je presudno za opstanak", naglasio je Kozić.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine i njegovih 12 aneksa, u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana