Ković: Vraćam se u zemlju predaka

Vedrana Kulaga Simić
Ković: Vraćam se u zemlju predaka

SARAJEVO, BANjALUKA - Advokat Goran Petronijević i univerzitetski profesor Miloš Ković nakon duže od godinu mogu da uđu u BiH jer su ukinute mjere zabrane, usvojene na osnovu procjena bivših struktura u domaćem obavještajno-bezbjednosnom sektoru, a koje su prema brojnim ocjenama i u vrijeme donošenja bile čisto političke prirode.

Granična policija BiH, naime, postupajući po odluci o zabrani ulaska iz februara 2022, u martu iste godine nije dozvolila Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da “predstavlja opasnost po bezbjednost BiH”. Isto rješenje je dočekalo i Petronijevića krajem istog mjeseca na Karakaju, jer “predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH”.

Prvi čovjek Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH u vrijeme kada je zabrana otkrivena bio je Osman Mehmedagić, a upravo je on, nakon što je sa granice vraćen istoričar i univerzitetski profesor iz Beograda Miloš Ković, rekao da je odluka donesena u skladu sa zakonom, ali da je taj slučaj samo “jedan od hiljade”, što je dovelo do trzavica na relaciji Sarajevo - Banjaluka.

Da su zabrane stavljene van snage, potvrdio je u petak ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, a Ković je za “Glas Srpske” poručio da je ovo i potvrda suvereniteta Republike Srpske i njenog prava da odlučuje o tome ko je dobrodošao, a ko ne na njenu teritoriju.

- Zabrana je bila signal da službe iz Sarajeva uzimaju na sebe pravo da one odlučuju o tome. Ovo je signal obnove suvereniteta Republike Srpske. To je za mene veoma važno jer ponovo imam pravo da pređem Drinu i da se vratim u zemlju svojih predaka - poručio je Ković.

Stručnjak za bezbjednost Slobodan Župljanin je podvukao da Petronijeviću i Koviću mjere zabrane nikada nije ni trebalo da budu uvedene.

- Ispravljena je nepravda i gluposti kojima se bavilo ranije rukovodstvo OBA, ali i mnogi drugi faktori u onome što mi označavamo kao političko Sarajevo. Ovo bi trebalo da budu neki prvi pozitivni vjetrovi koji mogu da najave i druga pozitivna dešavanja - istakao je Župljanin. 

Sa Petronijevićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a ranije je isticao da je zbog razloga zabrane ulaska “malo i ponosan” jer, kako je kazao, nije znao da je tako opasan, smatrajući da je njegova zabrana posljedica i aktivnosti u vezi sa radom nezavisnih komisija za Sarajevo i Srebrenicu.

OBA je, naime, odgovorna za prikupljanje, analizu, obradu i distribuciju obavještajnih podataka ovlašćenim licima i tijelima s ciljem zaštite suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH.

Dio političara iz Republike Srpske je, kada su otkrivene zabrane Koviću i Petronijeviću, tražio od tadašnjeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije da detaljno ispita rad OBA, u skladu sa ovlašćenjima, te istraži šta se konkretno stavlja na teret licama iz Srbije kojima je već zabranjen ulazak u BiH.

Dikić i Jović

Osim Gorana Petronijevića i Miloša Kovića, s granice je vraćen i bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić te novinar iz te države Nikola Jović. Bilo je navoda da je ulaz zabranjen i istoričaru Aleksandru Rakoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana