“Kovaks”: Vakcina “Astra zeneka” – bezbjedna

Srna
“Kovaks”: Vakcina “Astra zeneka” – bezbjedna

SARAJEVO - Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara saopštilo je večeras da su im se predstavnici “Kovaks” mehanizma obratili u vezi sa nedavnim naučnim pregledima vakcine “astra zeneka” i da se njihovim dopisom iznova potvrđuje bezbjednost koja je posebno zagarantovana samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolisani i u koje je BiH uključena.

“Glavni prioritet žKovaksaž je osiguravanje bezbjednih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri žKovaksaž, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju /SZO/, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave žastra zenekaž vakcine, a odluke o upotrebi vakcine zasnivaju se na smjernicama SZO”, navedeno je u saopštenju za javnost, proslijeđenom medijima iz kabineta resornog ministra Ankice Gudeljević.

U saopštenju je navedeno da je u srijedu, 7. aprila, Globalni savjetodavni odbor SZO za bezbjednost vakcina /GACVS/ pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita nakon vakcinisanja “astra zeneka” vakcinom.

“Ovaj pregled odvijao se zajedno sa nalazima Evropske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva. GACVS je konstatovao da uzročno-posljedična veza između vakcina i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka, te da se dalja upotreba žastra zenekaž vakcine pažljivo prati”, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva civilnih poslova poručuju da SZO savjetuje da zemlje nastave sa primjenom “astra zeneka” vakcine.

“Kao što je ponovljeno u izjavama Evropske agencije za lijekove, kao i GVACS-a, žastra zenekaž vakcina ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije kovid 19 i efikasno je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da se zemljama savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana