Kovačević: Visoki predstavnik više ne postoji

Srna
Kovačević: Visoki predstavnik više ne postoji

BANjALUKA - Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da u BiH više ne postoji visoki predstavnik i da bi Kristijan Šmit prvo trebalo da obezbijedi relevantnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN, kako to predviđa Dejtonski mirovni sporazum, odnosno Aneks 10.

Kovačević je napomenuo da je Aneks 10 jedini relevantan kada je u pitanju imenovanje visokog predstavnika, kao i njegove funkcije i nadležnosti.

"Onog trenutka kada pribavi jednu takvu rezoluciju, onda ćemo moći da se osvrćemo na njegove komentare, ali moramo odmah da ga upozorimo da ni tada neće biti relevantan da bilo koga sankcioniše ili donosi bilo kakve mjere, jer na to nema pravo ni visoki predstavnik, a pogotovo neko fizičko lice koje se predstavlja kao visoki predstavnik", rekao je Kovačević za RTRS komentarišući Šmitovu izjavu da potezi institucija Republike Srpske predstavljaju političke igre i napad na integritet BiH.

On je naglasio da je "posljednji visoki predstavnik bio sramni Valentin Incko koji je stvorio sve ove probleme u BiH i izazvao najveću krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i od kraja rata".

"To je njasljeđe posljednjeg visokog predstavnika, a i sve drugo što imamo kada su u pitanju visoki predstavnici, svi oni poslije Karla Bilta, jeste sramno nasilje protiv Dejtonskog sporazuma, BiH, građana BiH i protiv Srba i Republike Srpske", istakao je Kovačević.

On je dodao da je to nešto što Republika Srpska više "ne planira dopustiti bilo kome, a pogotovo ne nekome ko je umislio da je visoki predstavnik".

Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, osudio je usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim se predviđa formiranje agencije za lijekove Republike Srpske i da se "ovo ovako neće završiti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana