Kovačević: Treba protestovati protiv nametnutih zakona i odluka Ustavnog suda BiH

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - SNSD smatra da Republika Srpska treba da se bori i protestuje protiv nametnutih zakona visokih predstavnika i odluka Ustavnog suda BiH koje su direktno usmjerene protiv Republike Srpske i njene teritorije, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Govoreći o najavljenom protestu opozicije, Kovačević je rekao da je Republika Srpska slobodna država, slobodno društvo i svako ko smatra da treba da protestuje može da protestuje samo što je potrebno da ispuni sve potrebne zakonske preduslove.

Kovačević je naglasio da SNSD nema ništa protiv da ko želi na taj način izrazi svoj politički stav, ali ono što je bitno jeste da je ovo istorijski trenutak u kojem je Republika Srpska izložena najmaksimalnijim i najmonstruoznijim pritiscima i atacima.

"Tu naravno mislim na sramnu odluku posljednjeg visokog predstavnika Valentina Incka koji je nametnuo zakon na osnovu kojeg se već i jedan dio nas iz politike, naravno samo i isključivo iz SNSD-a i vladajuće koalicije, ali i značajan broj naših građana prijavljuje i progoni. Na osnovu tog nametnutog zakona jedino je srpskom narodu u cijeloj Evropi u 21. vijeku osporena sloboda govora, uvodi se verbalni delikt i jedino se srpski narod pokušava proglasiti genocidnim što je za nas apsolutno neprihvatljivo", istakao je Kovačević.

On je podsjetio da je tu i niz sramnih odluka Ustavnog suda BiH gdje bošnjačke sudije zajedno sa stranim preglasavju srpske i hrvatske sudije i gdje se bukvalno donose odluke da poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj nije naše, da vode nisu naše, da šume nisu naše.

"Oni, dakle, udaraju na teritorijalni integritet Srpske, izuzimaju veliki dio teritorije Republike Srpske i kažu da to nije naše i da time ne možemo raspolagati. Na taj način oni narušavaju dejtonski teritorijalni balans od 51:49 odsto jer, kako oni kažu, veliki dio teritorije nije naše. Mi smatramo da protiv toga treba da se borimo i protestujemo", rekao je Kovačević za RTRS.

On je podsjetio da je SNSD organizovao veliki skup na Kozari sa više od 20.000 ljudi, članova SNSD koji su došli da jasno kažu da će Republika Srpska živjeti i da Republiku Srpsku niko ne može da ugrožava.

"Ono što sada opozicija radi jeste da prebacuje fokus sa tih napada na Republiku Srpsku, na nas koji hoćemo da odbranimo Srpsku, da se odupremo pritiscima, da otupe našu oštricu i da fokus prebace na unutrašnja pitanja u Srpskoj. Sve je legitimno ali je jako bitno da se zna šta je cilj i da sve rade po zadatku", istakao je Kovačević.

On je ocijenio da "opozicija konstantno izmišlja nove razloge za proteste".

Prema njegovim riječima, prvo su rekli da su povod za proteste neka lokalna pitanja i lokalni odnosi u Skupštini grada Banjaluka.

"Kada su vidjeli da im zbog toga niko neće doći na proteste, onda su izmislili takozvani 'medijski mrak', jednu potpuno izmišljenu tezu. Poslije toga izmislili su potpuno lažnu aferu da su navodno zdravstveni radnici, koji su u ovom periodu najveći heroji i koji se bore za živote građana Srpske usljed pandemije virusa korona, bezočni zločinci koji narod na Univerzitetskom kliničkom centru truju nekakvim gasom za zavarivanje ili ne znam ni ja čim, a ne da, kao što je potpuno jasno, građanima daju medicinski kiseonik, potpuno sertifikovan i potpuno ispravan", naglasio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana